Annons

Krögarnas kamp under elkrisen: ”Kan tvingas stänga”

Skenande elpriser, höjda räntor, ökade matpriser och lågkonjunktur. Läget är mycket tufft för flera krögare i Borgholm och risken finns att några tvingas stänga i vinter om läget inte förändras.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 20 oktober 2022
Situationen riskerar att bli allvarlig för krögarna i Borgholm om utvecklingen med skenande priser inte vänder.
Situationen riskerar att bli allvarlig för krögarna i Borgholm om utvecklingen med skenande priser inte vänder.Foto: Alexander Jensen

Lågkonjunktur, höjda räntor, ökade matpriser och ett skenande elpris. Det är något som Borgholm Kök och Bar känner av rejält. De har gjort allt vad de har kunnat för att balansera verksamheten efter de höjda kostnaderna.

– Vi drar ner på personal, öppettider och minimerar allt som går. Vi har slutat baka eget bröd och släcker lampor, säger Eva Nilsson som driver restaurangen.

Annons

Hur tror ni det blir i vinter?

– Det är klart att vi är oroliga men vi får ta en dag i sänder. Det kommer att bli tufft men så är det för alla. I värsta fall får vi tvingas att stänga helt men där är vi inte ännu.

Eva Nilsson driver Borgholms kök och bar och har blivit tvingad till flera besparingsåtgärder.
Eva Nilsson driver Borgholms kök och bar och har blivit tvingad till flera besparingsåtgärder.Foto: Alexander Jensen

De ökade kostnaderna märktes redan i somras och vinsten blev inte lika stor som den brukar vara.

– En restaurang i Borgholm behöver ha en buffert efter sommaren för att klara att ha öppet hela vintern. Vi kanske inte kan ha alla dagar öppet i februari och januari.

– Vi märker att folk är mer försiktiga och återhållsamma. Matpriserna har ökat och då har vi fått kompensera med högre priser på menyn och då kanske en del gäster blir tveksamma. Det blir en ond cirkel.

Jenny Berglund driver restaurangen Red Door Saloon med Karl Thomas och läget är bekymmersamt även för dom.

– Elräkningen har mer än tredubblats och leverantörspriserna nästan lika mycket. Vi är lite oroliga och det känns jobbigt att gå in i en lågsäsong på det här sättet.

Har ni tvingats till några åtgärder för att parera kostnadsläget?

– Vi har tyvärr fått minska timmarna som köket är igång och har därför tagit bort luncherna på fredagar och lördagar. Vi har också fått dra ner sortimentet och ändrat menyn.

De öppnade restaurangen för ett år sedan och den har blivit populär hos många Borgholmbor.

Annons

– Det är helt overkligt vilket gensvar vi har fått från våra gäster och det är också därför som vi orkar trolla med knäna och vända ut och in på oss själva för att lösa detta. Vi har sett fram emot den här säsongen med våra ”locals” och få härligt tjöt med dom.

Hur ser ni på vintern?

– Om priserna fortsätter öka så kommer vi nog att tvingas korta ner öppettiderna. Men vår ambition är att ha öppet onsdag till och med lördag. Vi kämpar på.

Henrik Insulander driver Lundgrens Garage och har under vintertid öppet fredagar och lördagar. Men i rådande läge är det tveksamt om det kommer fungera i vinter.

– Risken finns definitivt att vi tvingas stänga längre fram för det har varit rejäla prishöjningar på elen så klart men också på maten, ölet och vinet. Vi märker redan nu att bokningarna är färre än förra året.

Går det att energibespara?

– Jag tänker på det hela tiden. Vi har stängt ner pizzaugnen och använder istället den nyare som är modernare och har bara en fritös igång. Jag har också fördelen att jag kan använda kolgrillarna ännu mer.

Christofer Johansson, vd på Hotell Borgholm, berättar att elräkningen har ökat med 400 procent och det är den som drabbar dom hårdast.

– Långsiktigt är det ohållbart och på kort sikt gäller det att hålla ut tills den nya regeringen kommer fram till en lösning, säger han och fortsätter:

– Kostnadsökningen är inte heller något vi kan kompensera med högre priser på våra produkter. För generellt utesluts hotellövernattningar och restaurangbesök under en lågkonjunktur. Vi ser att det redan nu påverkar vår beläggning. Men har vi krigat i två och ett halvt år under pandemin så vi får kriga i två och ett halv år till.

Annons

Hotell Borgholm har gjort flera energibesparande åtgärder. En del gamla rum som behöver stöduppvärmas med elelement är stängda, de har bytt belysning till lågenergibelysning. I köket håller de på med detaljplanering för att hålla förbrukningen på en så låg nivå som möjligt.

– Jag försöker inte vara orolig som person utan tittar framåt. Jag hoppas att den nya regeringen tar tag i frågan för annars lär många verksamheter gå omkull. Vi får förhålla oss till den verklighet som är och jag tror framtiden är ljus, det gäller bara att trixa sig igenom det här.

Ann Olsson driver Himla Gott och är inte orolig i nuläget men om utvecklingen fortsätter kommer det att bli jobbigt.
Ann Olsson driver Himla Gott och är inte orolig i nuläget men om utvecklingen fortsätter kommer det att bli jobbigt.Foto: Alexander Jensen

Ann Olsson, som driver Himla Gott, berättar om en tripplad elräkning men försöker hålla sig lugn och tror att det kommer lösa sig.

– Elräkningen var tre gånger så stor i augusti jämfört med förra året och skulle det fortsätta så kommer det att bli jobbigt. Men vi ser ingen anledning till att stänga nu utan verksamheten flyter på och vi kämpar vidare.

– Det är klart att det påverkar vinstmarginalen men det finns de som har det mycket värre. Jag ligger inte sömnlös på natten för jag kan ändå inte påverka detta. Vi får hoppas att regeringen kommer på en lösning.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons