Annons

Kritiker på Cementa blev arbetsbefriad i förtid

En av de anställda på Cementa har blivit arbetsbefriad 50 dagar före de andra. Orsaken? Formellt är svaret att det från och med nu saknas arbetsuppgifter för denne. "De vill väl inte ha kvar någon kritiker på fabriken”, säger en källa med god insyn.
Degerhamn • Publicerad 11 mars 2019 • Uppdaterad 12 mars 2019
Cementa släcker ner den dominerande verksamhet vid fabriken i Degerhamn den 30 april och omkring 70 anställda blir uppsagda och arbetsbefriade under uppsägningstiden. En av de anställda har fått gå hem redan i början av  mars.
Cementa släcker ner den dominerande verksamhet vid fabriken i Degerhamn den 30 april och omkring 70 anställda blir uppsagda och arbetsbefriade under uppsägningstiden. En av de anställda har fått gå hem redan i början av mars.Foto: Roland Andersson

Vid en presskonferens i Södra Möckleby presenterades möjligheterna för Cementa och Heidelberg Group att låta fabriken i Degerhamn finnas kvar. Där har en försöksverksamhet pågått för att få fram ett nytt, miljövänligt cement och man har kommit långt.

– Ett fantastiskt redskap för kampen mot global uppvärmning, men som tystas ner till förmån för kortsiktiga vinster, var de inledande orden i kallelsen till presskonferensen i Södra Möckleby.

Annons
”De vill väl inte ha kvar någon kritiker på fabriken.”

Degerhamnsfabriken skulle, enligt vad som har meddelats media, vara lämpligare än många andra att producera den nya cementen, Ternocem, i. När ledningen för Heidelberg Group meddelade att det skulle bli indragningar i Degerhamn växte en kraftig opinion mot detta. Inbjudan till presskonferensen kom från personalen vid Cementa i Degerhamn representerade av fackklubbarna och presentationen av Ternocem hölls av Marcus Olsson som själv har deltagit i försöksverksamheten.

Den 30 april blir 70 personer vid fabriken uppsagda medan sex får stanna kvar för att driva fortsatt verksamhet i miniformat. De uppsagda kommer att vara arbetsbefriade med lön under ett antal månader, beroende på uppsägningstiden som kan variera från 1 månad och upp till 6 månader.

En källa med god insyn i förhållandena vid fabriken i Degerhamn kan berätta att en av de starkaste kritikerna mot Heidelberg Group har blivit arbetsbefriad sedan några dagar tillbaka, 50 dagar före alla de andra. Källan säger till tidningen att ”de vill väl inte ha kvar någon kritiker på fabriken, när ett definitivt beslut är fattat förväntas det att alla är lojala och ställer upp på det, så länge man är anställd”.

Att orsaken skulle vara brist på arbetsuppgifter tror inte tidningens källa på.

– Hen skulle kunna göra en rad saker i samband med nedläggningen av fabriken. Det är bara nys.

Ölandsbladet har fått bekräftat att det källan har sagt till tidningen stämmer. Vi har sökt den person som har blivit arbetsbefriad i förtid men utan att få någon kommentar. Tidningen har även sökt platschef Jörgen Staflund men har inte heller från honom fått någon kommentar.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons