GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kritik mot nya lokalen för A–traktorer: ”Allt flyger i luften?”

I ett brev till Ölandsbladet och Kommunalrådet ifrågasätts valet av en lokal för Motorburen ungdom så centralt i Färjestaden – av en man som bor i området.
– Det gör oss oroliga när man läser i sociala medier att ungdomar med bilar smäller fyrverkerier och smällare under taket på bensinstationen. Livsfarligt!
Färjestaden • Publicerad 9 april 2021 • Uppdaterad 10 april 2021
En boende i området är orolig för vad som kommer hända när Motorburen ungdom flyttar in vid Norra hamnplan.
En boende i området är orolig för vad som kommer hända när Motorburen ungdom flyttar in vid Norra hamnplan.Foto: Arkiv/Mattias Rubin

Han lyfter en situation från påskhelgen som skapade debatt på Facebook.

– Kommer det vara nattliga aktiviteter vid det nya lokalerna som motorburen ungdom har fått av kommunen? Blir det fyrverkerier och smällare här? Något går snett och allt flyger i luften?

– Hur tänkte Mörbylånga kommun med att placera lokalen för ungdomarna i närheten av Norra Hamnplan där det finns över 60 hushåll och de som bor där är övervägande pensionärer, undrar nu en boende i området.

Han framhåller att han jobbar med barn och ungdomar och tycker att det är jättekul att Motorburen ungdom fått en lokal men ifrågasätter placeringen. Han tycker att de ska vara utanför orten där det kan få gasa fritt och ha kul: ”Jag tror ju inte att ungdomarna kan ha lika roligt på sin gård mitt inne centralt i Färjestaden”.

– Vi träffar många hundägare vars hundar också är rädda för skott, smällare och höga motorljud. Det är inte bara min hund som reagerar, skriver han.

– Vi vaknar nästintill varje natt av att hunden skäller. Då hör vi bilar som gör avgassmällar, kör med skrikande hjul och burnande på parkeringen vid Köpstaden eller på parkeringen vid södra hamnen. Det är oerhört jobbigt att inte få sova och att ha en hund som mår dåligt och är så rädd när det är dags att sova.

”Jag kommer med stor sorg i mitt hjärta få avliva min hund. Jag kan inte låta hunden lida och jag vill inte vara den grannen som har en störande och skällande hund.”
Från det anonyma brevet till kommunalrådet.

I brevet som gått till Ölandsbladet men även Matilda Wärenfalk (S), kommunalråd i Mörbylånga kommun undrar mannen hur kommunen tänkt när de valt en lokal i ”närheten av alla boende som vill ha det lugnt och skönt i sina hem.”

– Som vill kunna sitta på balkongen och njuta av solen, vinden och vattnet. Valt att bosätta sig där på äldre dagar för en lugn miljö. Man vill inte höra motorljud, avgassmällar och hög musik.

Motorburen ungdomar har tidigare berättat att alltid kommer vara föräldrar närvarande i den nya lokalen.

– Jag tycker vi haft en bra dialog, föräldrarna och ungdomarna vet att det gäller att sköta sig när man har ett sådant här läge, de har verkligen tagit till sig det, sa näringslivschef Peter Marklund vid presskonferensen när lokalen presenterades.

Men mannen lyfter risken att ungdomarna håller till på gården när inte lokalen är öppen och att det då blir föräldrafritt. Han avslutar med att konstatera att han inte kan ha kvar sin hund om motorgården blir verklighet:

– Jag kommer med stor sorg i mitt hjärta få avliva min hund. Jag kan inte låta hunden lida och jag vill inte vara den grannen som har en störande och skällande hund.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.