Annons

Kritik mot KLT: ”Seniorkortet fungerar inte för oss som bor längst bort”

Seniorkortet på KLT-bussarna innebär att alla över 65 år kan resa för 100 kronor per månad i hela länet. Om man reser mellan klockan 09 och 15 eller mellan klockan 18 och 24. Men KLT:s egen tidtabell gör att det blir svårt för resenärer på landsbygden att utnyttja det.
Öland • Publicerad 6 februari 2019 • Uppdaterad 8 februari 2019
Eva Hansson Törngren är ordförande i Södra Möckleby sockenförening. Hon har i många år kämpat för bättre kollektivtrafik på södra Öland.
Eva Hansson Törngren är ordförande i Södra Möckleby sockenförening. Hon har i många år kämpat för bättre kollektivtrafik på södra Öland.Foto: Malin Edeborg

Under många år har bekymren med den (o)befintliga kollektivtrafiken på södra Öland diskuterats. Ofta är det Eva Hansson Törngren, ordförande i Södra Möckleby sockenförening, som har gått i bräschen för att det skall bli bättre. Utan att få respons. Nyligen kontaktade hon återigen Mörbylånga kommun.

– Det har ju varit ”på tapeten” tidigare, men sen tröttnar man ju när man trots många påstötningar och synpunkter inte får något gehör. Men nu reflekterade jag igen över det här seniorkortet som uppenbarligen inte är tänkt att vi som bor längst bort ska kunna nyttja.

Annons

Ett exempel som Eva beskriver är om man vill åka från södra Öland till Kalmar med sitt seniorkort. Första möjligheten på dagen gör att man kommer till Kalmar vid 12-tiden. Sedan går återfärden 14.10. Då kommer man till Mörbylånga fem i tre men får vänta på bussen som kör söderut tio över tre. Men då har tiden för seniorkortet gått ut och resenären får betala en biljett för 49 kronor.

Andra restider innebär en omväg över östra Öland vilket ger en 2 timmar lång bussresa från Färjestaden till Södra Möckleby, om man skall hålla sig inom den tid som seniorkortet gäller.

Evas synpunkter och frågor ställde hon till mark- och exploateringschef Bengt Johansson i Mörbylånga kommun och ordförande för kultur- och tillväxtnämnden Per-Olov Johansson (C). Det ledde till att de ställde en fråga till KLT: Finns det möjlighet till utsträckning av giltighetstiden för seniorkort i glesbygd, i detta fall Södra Öland?

– Nej, blev svaret från Katarina Seijsing som är basenhetschef för linjetrafik på KLT.

Katarina Seijsing är basenhetschef för linjetrafiken hos KLT. Hon säger att det inte går att göra några förändringar i regelverket kring seniorkortet.
Katarina Seijsing är basenhetschef för linjetrafiken hos KLT. Hon säger att det inte går att göra några förändringar i regelverket kring seniorkortet.Foto: Maria Wiell

– Seniorkortet tillkom för att erbjuda resor till reducerat pris på tider då fordonen har större kapacitet, korten gäller inte på tider då skol- och arbetspendling finns. Påbörjar man en resa och sedan byter till annan buss utanför giltighetstiden så måste man erlägga ny biljett för den sträckan då seniorkortet inte gäller som färdbevis.

Katarina Seijsing ger kommun möjlighet att lösa bekymret genom att göra tillköp av såväl trafik som fordon. Hon säger att KLT måste skaffa fler fordon om giltighetstiden för seniorkortet skall utökas.

– Jag tror inte att det skulle vara något problem på bussarna från södra Öland och norrut. Det finns säkert säten över, även under skoltid för en eller ett par personer, säger Eva Hansson Thörngren.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons