Annons

Kritik mot klassisk pizzeria: ”Luktar starkt av mögel” – ”Måste bytas ut”

Upptäckte flera olika brister hos öländska restaurangen, ”Väldigt smutsigt” och risker med maten.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga kommun • Publicerad 7 februari 2023 • Uppdaterad 10 februari 2023
Vid oanmäld kontroll fann kommunen avvikelser med städningen och hygien.
Vid oanmäld kontroll fann kommunen avvikelser med städningen och hygien.Foto: bhofack2

24 januari utförde Samhällsbyggnadsnämnden en livsmedelskontroll av den klassiska pizzerian som funnits i flera årtionden i Mörbylånga kommun, med olika ägare.

Den oanmälda inspektionen visade på fem olika avvikelser.

Annons

Underhåll av lokaler och utrustning: Skärbrädan som användes var mycket sliten och repig: ”Denna behöver bytas ut omgående för säker hantering av livsmedel.”

Ett av golven är svårt att hålla rent och behöver slipas och ytbehandlas – vilket kräver en åtgärdsplan. Skyddsplatsen på ”bullmaskinen” behöver tas bort för att underlätta rengöringen.

”Det luktade starkt av mögel i städförrådet”
Samhällsbyggnadsnämndens rapport.

Hygien: Flera ytor var dåligt rengjorda, rutinerna var oklara. Kylar, frysar, handtvättfat vid salladsberedning samt vissa golv var smutsiga – personaltoaletten väldigt smutsig.

Städutrustningen såsom en mopp var väldigt smutsig. Det räcker inte med att rengöra utan utrustningen måste i vissa fall bytas ut – ”Det luktade starkt av mögel i städförrådet”.

Personlig hygien: Saknades flytande tvål och pappershanddukar vid flera tvättställ.

Kylkedjan: Temperaturer i kylar och frysar kontrollerades inte, fanns inte några termometrar.

Material: De flesta produkterna och livsmedel förvarades i återanvända plastförpackningar som inte är avsedda för återanvändning. ”Vid inspektion noterades också förvaring av livsmedel i en öppnad konservburk”.

Kommunen gjorde en uppföljande kontroll 5 februari för att se om avvikelserna åtgärdats, någon information från denna har ännu inte delgetts.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons