Annons

Kraftsamlar mot oönskade arter – ”Minska hotet”

Nu görs en kraftsamling mot invasiva arter i Sverige. Ett 70-tal organisationer i landet ska bekämpa de oönskade växterna med information.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 28 maj 2021
Parkslide är en av alla invasiva arter som sprider sig i landet och som ett 70-tal organisationer nu gör en kraftsamling för att bekämpa.
Parkslide är en av alla invasiva arter som sprider sig i landet och som ett 70-tal organisationer nu gör en kraftsamling för att bekämpa.Foto: Arkiv

Bara hälften av alla svenskar kan namnge någon invasiv art och ännu färre vet hur de ser ut. Det vill nu ett 70-tal myndigheter och organisationer råda bot på i en gemensam informationssatsning. Länsstyrelsen kommer att köra kampanjen i sociala medier hela sommaren.

Blomsterlupin, jätteloka och mårdhund är de landlevande invasiva arter som flest känner till. Parkslide har uppmärksammats mycket sista året, men få kan peka ut den. Ännu mer okända är de EU-listade arterna jättebalsamin och gul skunkkalla.

Annons

– Allmänhetens kunskap om de invasiva arterna är viktig för att vi myndigheter ska få in tips om var arterna finns. Och för att man inte av misstag ska sprida dessa arter måste man ju veta hur de ser ut, säger Henrik Lange, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

För tredje året i rad skapar och driver Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten informationssatsningar om invasiva arter. Årets satsning, som har fler medverkande organisationer än någonsin, handlar om att öka kunskapen om specifika invasiva arter. Ett 70-tal organisationer hjälps åt att sprida information till allmänheten, däribland Länsstyrelsen Kalmar län.

– Vi välkomnar fler, både organisationer och privatpersoner, att vara med och sprida informationen. Det är ett bidrag till att minska hotet mot biologisk mångfald från invasiva arter, så håll utkik efter hashtaggen #invasivaarter i våra sociala kanaler i sommar, säger Ellinor Lindblad, kommunikatör på Naturvårdsverket, i samma pressmeddelande.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons