Annons

Kraftigt lägre elpriser pressar ner prisökningarna – men bara tillfälligt

Det rörliga elpriset är hittills kraftigt lägre i oktober än i september vilket trycker ner inflationen rejält. Men förmodligen är det bara tillfälligt.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 24 oktober 2022
Inflationen pressas ner av lägre elpriset i oktober.
Inflationen pressas ner av lägre elpriset i oktober.Foto: Drazen Zigic

Lägre gaspriser i Europa, förmånligt väder för vind- och vattenkraft, lägre elförbrukning och i viss mån begränsad trafik i exportkablarna gör att det rörliga elpriset har varit lägre i oktober än i september, skriver TT. Enligt deras beräkningar ligger snittpriset på elbörsen Nord Pool hittills i oktober på 80 öre per kilowattimme i södra Götaland. Ifjol var priset 87 öre per kilowattimme i oktober.

Förutom att det underlättar för både hushåll och företag innebär det att inflationen pressas ner och den allmänna prisökningen mattas av.

Annons

Men förmodligen är det dock bara tillfälligt. I vinter väntas elpriserna lyfta igen när elförbrukningen ökar.

– Men en liten ljusglimt är det ju och de riktigt gigantiska pristopparna kanske kan undvikas, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, till TT.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons