Annons

Kortvarig glädje - a-traktorlokal överklagas igen: ”Ökar risken för brott”

Glädjen blev kortvarig för föreningen Motorburen ungdom Öland. Bara några dagar efter att länsstyrelsen avslagit överklagan om bygglov överklagas länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Färjestaden • Publicerad 14 september 2021
Efter en ny överklagad dröjer det med lokal till föreningen Motorburen ungdom Öland.
Efter en ny överklagad dröjer det med lokal till föreningen Motorburen ungdom Öland.Foto: Magnus Anderberg

I förra veckan avslog länsstyrelsen överklagan om tillfälligt bygglov för att den gamla OK/Q8-macken i centrala Färjestaden ska byggas om till föreningslokal för traktens motorburna ungdom.

Men förening fick inte glädjas länge, nu har den person som ursprungligen överklagade bygglovet även överklagat länsstyrelsen avslag till Mark- och miljödomstolen.

Annons

Personen vänder sig mot ett flertal saker i sin överklagan. Bland annat att länsstyrelsen risken för en ökning av trafikförseelser hanteras av polisen och hamn utanför prövningen.

”Det bör ligga i nämndens intresse att planera och utforma områden och byggnader med hänsyn till påverkan på brottslighet, och inte bevilja bygglov som sannolikt ökar risken för brott”, skriver personen i sin överklagan.

”Att anlägga en motorgård i ett bostadsområde som både försämrar miljön för de som bor där, och sannolikt ökar antalet trafiköverträdelser, strider enligt min mening mot plan- och bygglagen. Jag tycker att länsstyrelsen bör lägga mycket större vikt vid detta.”

Överklagaren vänder sig också mot att länsstyrelsen skriver att boende i området måste vara beredda att acceptera ytterligare försämring av ljudnivån eftersom platsen redan är hårt belastad vad gäller ljud.

"Det är ett absurt argument, och det är motsatsen till vad som borde vara gällande. Vi borde ju istället arbeta för att en hårt belastad miljö blir bättre för människors hälsa och inte ännu sämre.”

I överklagan skriver personen även att Mörbylånga kommun inte gjort tillräckligt för bevisa att behovet av lokalen är tillfälligt då de godkänt ett tillfälligt bygglov.

”Sökanden har inte presenterat några uppgifter som gör det trovärdigt att betrakta behovet som tillfälligt och inte bestående. Det går inte att anta att behovet av en motorgård kommer att vara mindre i framtiden, utan tvärtom.”

”"Det är ett absurt argument, och det är motsatsen till vad som borde vara gällande.””
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons