unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Körde på gångtrafikant - döms för smitning

En 69-årig man från Gotland har dömts för smitning från trafikolycksplats. Förra sommaren körde mannen på en gångtrafikant med sin bil vid Borgholms slott. Efter olyckan lämnade han inte sina personuppgifter.
En 69-årig man från Gotland har dömts för smitning efter en olycka vid Borgholms slott.
En 69-årig man från Gotland har dömts för smitning efter en olycka vid Borgholms slott.
Foto: Arkiv

Målsäganden berättar för rätten att olyckan inträffade när han gick på vägkanten på väg hem från en konsert. Han såg en bil köra in på vägen och fick kort därefter en knuff på högra axeln som fick honom att vända sig om 180 grader. Kort därefter förstod han att en bil hade träffat honom med backspegeln.

– Jag satt på marken när jag hörde någon skrika på mig men han vet inte om det var föraren eller någon annan bilist eller cyklist, säger målsägaden i rätten.

Den enda som kom fram och pratade med honom efter olyckan var hans fru.

69-åringens version är annorlunda. Han beskriver att det var tjockt med bilar efter konserten och att de flesta gångtrafikanterna gick på gräset. Efter ett tag såg han en man som gick på vägbanan och 69-årigen menar att han inte kunde köra ut i gräset för det var ett naturområde där bilar inte får köra.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– Jag saktade ner till 20-10 kilometer i timmen och när mannen kom upp i höjd med min backspegel satte han in en hockeytackling så att backspegeln gick totalt sönder, säger 69-åringen i rätten.

Han hoppade till när det hände och hann inte reagera på bromsen. Han vevade ner rutan, stannade bilen och vände sig om och såg inte att mannen föll. Han ropade efter mannen och frågade vad han höll på med.

Men enligt 69-åringen fortsatte mannen att gå och han fick inget svar när han ropade. Han var också rädd för han kände sig attackerad och mannen hade sådan klädsel på sig att han trodde han skulle få stryk.

Han trodde inte mannen hade blivit skadad eftersom han fortsatte gå mot stora vägen.

Tingsrätten konstaterar att det i målet inte är utrett vem som bär skulden för uppkomsten av olyckan då målsäganden menar att han blev påkörd, den tilltalade menar att han blev attackerad och vittnet har inte sett händelsen.

Men för brottet spelar det ingen roll vem som orsakade olyckan utan det räcker med att ha varit inblandad i olyckan och det är utrett att detta har hänt.

Tingsrätten anser också att det är styrkt att den tilltalade har varit medveten om att det har inträffat en kraftig kollision. Trots detta har han inte undersökt om målsäganden var okej eller lämnat sina uppgifter.

Vilket tingsrätten anser att han borde ha gjort. Därför döms han för smitning från trafikolycksplats och får dagsböter 40 om 150 kronor, totalt 6 000 kronor.