Annons

Kookon öppnar skördegalleri: Nyheter inom textil och keramik

– Jag älskar min lilla butik på 45 kvadratmeter men nu är jag klar med formgivning och produktion av nya kollektioner i både textil och keramik. Den ytan räcker inte till under Skördefesten när så många är på plats i Borgholm samtidigt, säger Jeanette Fägnell.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 28 september 2023
Skördegalleriet öppnar lagom till helgen i Hallway Design och interiörs lokal intill apoteket i Borgholm.
Skördegalleriet öppnar lagom till helgen i Hallway Design och interiörs lokal intill apoteket i Borgholm.Foto: Privat

Intresset för att tillverka saker väcktes tidigt och i skolan var bild favoritämnet. Just nu håller Jeanette på att bygga en inspirerande och unik butik bara över Skördefesten. Hon säger att det är roligt att synas på ett nytt sätt i ny miljö och att det ger henne kreativitet och kunderna en unik upplevelse.

– Jag frågade ägaren Camilla (Knudsen, reds anm) till Hallway Inredning & Design om hon var intresserad av att dela sin butikslokal intill apoteket och hon tackade ja direkt då hennes utförsäljning går mot sitt slut. Under Ölands Skördefest öppnar jag upp ett Skördegalleri här, säger Jeanette Fägnell.

Nyheter inom textil och keramik kommer ta plats.
Nyheter inom textil och keramik kommer ta plats.Foto: Privat
Annons

Hon säger att det blir en utställning mer än butik och hoppas att många kommer för att titta. I den nya kollektionen kommer inspirationen från naturen. Jeanette formger och producerar inredning i hållbara och naturliga material, dels för det egna varumärket men också med många designsamarbeten för andra varumärken, restauranger, inredningsprojekt med mera.

– Jag förlitar mig oftast på materialet i min formgivning, låter det göra jobbet. Använder man goda naturliga material behövs oftast inte så mycket design, materialet gör det viktigaste jobbet med att få en produkt hållbar över tid i form och funktion, säger Jeanette.

”Jag har under flera år arbetat med mönstersättning för ett ukrainskt ullväveri och sedan krigets utbrott har plädarna blivit viktiga för mig att visa och sälja.”
Jeanette Fägnell

Hon berättar att hennes butik Kookon intill Hotell Borgholm uppskattas av många och är företagets nav, men med ytan blir den begränsad just vid sådana här tillfällen.

– Jag har under flera år arbetat med mönstersättning för ett ukrainskt ullväveri och sedan krigets utbrott har plädarna blivit viktiga för mig att visa och sälja. Nu har en ny kvalité tagits fram i ullboucle som är praktiskt och tvättbart i maskin. Den är en viktig produkt att lyfta under helgen.

Väveriet har kunnat hålla igång sin produktion fram tills nu då man tvingats stänga ner. Transporter för ullen till spinneri och färgning har blivit omöjliga och farliga och just nu är det för stora risker och materialbrist som gör att väveriet tagit beslutet.

– Vi har försökt få så mycket plädar som möjligt inför vinterns försäljning och hoppas att många väljer en pläd till julgåva eller hemmamys. Plädarna är också ett perfekt val för företag som julgåva till sina anställda då det finns många värdegrunder i gåvan, så det hoppas jag kunna förmedla under skördefesten då väveriets nya kollektion plädar kommer att säljas och visas, säger Jeanette.

Camilla Knudesen fortsätter Hallway Design och interiörs utförsäljning under helgen. Hon samsas då med Jeanette Fägnell med både designfynd och unika objekt under samma tak.

Camilla Knudesen fortsätter Hallway Design och interiörs utförsäljning under helgen. Hon samsas med Jeanette Fägnell med både designfynd och unika objekt under samma tak.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons