Konstnärsgillet Mellersta Öland visar konst i Tiondeladan

Föreningen Konstnärsgillet Mellersta Öland har funnits sedan 2014. Numera har föreningen 16 medlemmar. Tidigare hade föreningen sin ”hemvist” i en gallerilada i Köpingsvik. men sedan 2022 anordnas konstutställningar i Tiondeladan i Räpplinge.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Räpplinge • Publicerad 28 september 2022
Konstnärsgillet mellersta Öland visar sin konst i Räpplinge.
Konstnärsgillet mellersta Öland visar sin konst i Räpplinge.Foto: Privat

Ladan som under åren har använts till olika ändamål har nu inretts för att passa för konstutställningar.

– Föreningen hade sin första utställning i ladan under Kristi Himmelfärdshelgen och har även haft en konst- och hantverksdag i juli, där konstnärerna visade upp sina olika tekniker och lät besökarna prova på, säger Meith Fagerqvist.

Under Skördefesten ställer sju av föreningens medlemmar ut i ladan; Carina Bill, Charlotta Carlqvist, Meith Fagerqvist, Ingela Mellgren Ohlsson, Monika Nordh Cangemark och Tina Skiöld.

Förutom ett besök i den fina ladan erbjuder också trädgården en upplevelse med fruktträd och blommor.

Fakta

Tiondeladan

Tiondeladan var en i äldre tider använd beteckning på ett av de hus som socknen hade att tillhandahålla sin kyrkoherde för tiondesädens förvaring. Efter regleringen av prästlönerna enligt 1862 års förordning behövde tiondesäd inte vidare inrymmas i prästgården och 1877 förordnades att landsförsamlingen skulle befrias från skyldigheten att hålla tiondelada om annan sädes-lada för förvaring fanns. Sedan 1910 ingår tiondelada inte längre bland de hus som skall finnas på präst- eller löneboställe.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.