1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kommunledningen skriver öppet brev till invånarna i Borgholms kommun

Under fredagen lades ett brev upp från Borgholms kommunledning upp på hemsidan och sociala medier som riktar sig till invånarna.
Ilko Corkovic (S), kommunstyrelsens ordförande och Jens Odevall, kommunchef.

Här är brevet i sin helhet:

”Öppet brev till invånarna i Borgholms kommun om arbetet med att hantera effekterna av Coronaviruset, covid-19. Din roll är viktig – tillsammans kan vi minska smittspridningen och öka tryggheten!

Effekterna av det nya coronaviruset, covid-19, påverkar alla länder. De allra flesta som smittas får lindriga symtom som hosta och feber. Men vi vet också att hög ålder och ett antal underliggande sjukdomar är riskfaktorer.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Nyheter om spridning och sjukfall kablas ut över världen, i riksmedia och lokalpress. Oron som finns i vårt samhälle känner vi också av här, på vår ö.

För att bromsa smittspridningen tas det både på nationell och på lokal nivå beslut som får stora konsekvenser. Kultur- och idrottsevenemang förbjuds. Företag inför nödvändiga restriktioner. Resor och möten ställs in. Verksamheter pausas på flera håll och länder stänger sina gränser. Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer över 70 år att begränsa sina kontakter med andra människor. Det innebär bland annat att undvika kollektivtrafik, affärer och offentliga lokaler, där det rör sig mycket människor.

I Borgholms kommun fattade vi snabbt beslut om att alla besök på våra omsorgsboenden undanbedes samt att tillfälligt stänga våra träffpunkter. Vi har ställt in flera evenemang, resor och kurser samt möjliggör viss utbildning och arbete på distans, allt för att förhindra smittspridning.

Du har en viktig roll

Du som kommuninvånare kan göra mycket för att minska smittspridning, minska oro och öka tryggheten. Det är viktigt att du är noga med din handhygien, respekterar besöksförbudet inom omsorgen, undviker att besöka äldre släktingar eller andra riskgrupper och stannar hemma från jobbet om du är sjuk. Om dina barn är sjuka ska de stanna hemma från skolan eller förskolan, även vid lindriga symtom.

Det är också viktigt att håller dig uppdaterad och följer myndigheternas rekommendationer. Kommunen uppdaterar kontinuerligt hemsida och Facebook.

Du kan göra skillnad

• Nu när sociala kontakter begränsas, särskilt för personer över 70 år – fortsätt att hålla kontakten, ring eller skriv och hör hur läget är och hör dig för om det finns något du kan hjälpa till med.

• Om du har en person i din närhet som kanske inte har tillgång till samma snabba, uppdaterade information som du har – ta dig några minuter och förklara vad som händer i världen och i vår kommun.

• Har du en granne eller bekant som inte pratar svenska – hjälp om möjligt till att översätta det som våra myndigheter och vi i kommunen berättar. På Borgholms kommuns hemsida finns länkar till information på flera språk, skicka gärna en sådan länk till din bekant.

• Vi översköljs även med falsk information och rykten i sociala flöden. Ta reda på fakta och var noga med att inte sprida sådant material eftersom det bidrar till oro. Hjälp till att hänvisa till myndigheternas och etablerade serösa mediers korrekta information. Be den som sprider informationen att granska källan till informationen.

Näringslivet påverkas

Corona leder också till en svår situation för många av våra företagare. Kommunen försöker stötta näringslivet och hoppas att alla som har möjlighet, kan bidra till den lokala affärs- och restaurangnäringen så mycket de kan.

Kommunens roll

Borgholms kommun tar sitt ansvar och agerar för bästa möjliga hantering av situationen. Personalstyrkan sliter just nu extra hårt, särskilt inom förskola, skola och omsorg.

Blir det brist på personal inom vård och omsorg, på grund av att många är sjuka eller är tvungna att stanna hemma, kan det betyda att vissa insatser tillfälligt ställs in, till exempel sociala aktiviteter.

Skolledningen har informerat alla föräldrar om att det är extra viktigt att även barn stannar hemma om de känner av förkylningssymtom. En del utbildning sker nu på distans. Blir det brist på personal inom skola och förskola kan det betyda att mindre enheter tillfälligt slås samman. Öppna förskolan håller tillsvidare stängt, men vår ambition är att så långt det är möjligt erbjuda förskola och skola åt alla barn.

Våra medarbetare är vana vid att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt, fötterna igång och händerna rena, och just nu gör de storartade insatser och ska ha en stor eloge av oss alla!

Vi har en fortsatt utmanande tid framför oss. Omtanken om varandra är kanske det viktigaste redskapet. Om du ger lite extra av den, har vi tillsammans alla förutsättningar att ta oss igenom det som väntar. Det är imponerande att se hur vi alla går samman och hjälper varandra!

Borgholm 20 mars 2020

Ilko Corkovic (S), kommunstyrelsens ordförande

Jens Odevall, kommunchef”.

Läs mer

Öland

Dagens ros

Tack

Öland

Polisen vill ha tips om rånarbilen - de två misstänka släppta

Bilen som rånarna flydde i efter rånet mot Ica i Böda stals i närheten av Båstad för två veckor sedan och hade skyltats med falska tyska nummerplåtar.

Rånet mot ICA i Böda

Efter rånet: ”Tack för ert stöd”

Ica i Böda har öppnat igen.

Öland

Mordbranden: Misstänkt begärs omhäktad

19-åringen från Mellansverige som sitter häktad för den anlagda branden i Färjestaden för tre veckor sedan begärs under tisdagen bli omhäktad.

Öland

Sommarlov hos mormor på Öland

”Vad ska vi göra idag?” Den frågan brukar vanliga år ge mängder av förslag, då det alltid finns något att sysselsätta sig med hos mormor.

Rånarjakten

Bildextra: Här flyr rånarna efter att ha kört av vägen!

Fotograf fångade rånarjakten på Öland i natt