Kommunhusen saknar tillgängliga hjärtstartare på Öland
– För att kunna rädda fler liv krävs ökad tillgång till hjärtstartare. Det är därför glädjande att det finns en hjärtstartare i nästan alla kommunhus, eftersom dessa ofta ligger centralt och är kända för medborgarna. Men det är oerhört viktigt att hjärtstartaren går att komma åt dygnet runt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.
Trots att 96 procent av landets kommunhus har en hjärtstartare har bara en av tio kommunhus en hjärtstartare som är tillgänglig dygnet runt, det vill säga placerad på en lättåtkomlig och olåst plats. Detta enligt en undersökning gjord av Hjärt-Lungfonden. Många kommuner uppger att hjärtstartaren förvaras inomhus, vilket gör att den blir otillgänglig efter kontorstid.
– Hjärtstartare räddar liv vid plötsligt hjärtstopp. Ju tidigare stöt desto större chans att överleva. Tyvärr ser vi att färre än en av tio drabbade har en hjärtstartare uppkopplad innan ambulansen kommer fram och det vill vi ändra på. Hjärtstartare måste finnas på fler platser där människor rör sig, säger John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd, i samma pressmeddelande.
På Öland är det ingen kommun som uppger att de har en hjärtstartare tillgänglig dygnet runt vid kommunhusen. Däremot finns det dygnet-runt-tillgängliga hjärtstartare på flera andra platser i samtliga kommuner.
Om undersökningen
En webbenkät bland Sveriges 290 kommuner genomfördes under perioden 20 september–4 oktober 2023. 205 kommuner svarade på frågorna.
Kommunhus med dygnet-runt-tillgängliga hjärtstartare:
Ale
Alvesta
Aneby
Bjuv
Falun
Gullspång
Hjo
Härryda
Järfälla
Karlshamn
Karlskrona
Kungsbacka
Kungälv
Lerum
Lindesberg
Nyköping
Smedjebacken
Sölvesborg
Tidaholm
Tyresö
Vaggeryd
Ydre
Åre
Älvkarleby
Örebro
Fakta från Svenska Hjärtlungräddningsregistrets årsrapport 2022
Närmare 6 000 personer drabbades av hjärtstopp utanför sjukhus under 2022 och erhöll hjärtlungräddning (HLR), men bara 677 överlevde. Totalt drabbas uppskattningsvis omkring 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus varje år inklusive alla som inte får hlr innan ambulans anländer.
6 av 10 som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus får HLR av en person som inte ingår i larmkedjan.
Mindre än 1 av 10 drabbade har en hjärtstartare uppkopplad innan ambulansen kommer fram.
22 800 hjärtstartare finns registrerade i Sverige. Endast 1 av 5 av dem är angivna som tillgängliga dygnet runt.
Endast 5 av 100 hjärtstartare finns i bostadsområden.
Källa: Hjärt-Lungfonden