GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunen anmäler sig själva: Medveten läcka av förorenat vatten i flera månader

Mörbylånga åtalsanmäler sig själva på grund av det läckage av förorenat vatten i Grönhögen som Ölandsbladet tidigare rapporterat om. Det har uppdagats att läckan gjorts medvetet av en tjänstperson på kommunen.
Grönhögen • Publicerad 9 november 2021
En kommunal tjänsteman beslutade att göra hål i dammen i Grönhögen. Nu åtalsanmäler kommunen sig själva.
En kommunal tjänsteman beslutade att göra hål i dammen i Grönhögen. Nu åtalsanmäler kommunen sig själva.Foto: Staffan Lagerström

Ölandsbladet skrev nyligen om att Staffan Lagerström på sin blogg Alvarsamt uppmärksammat att det varit en läcka i dammen där muddermassor från muddringen av Grönhögens hamn ligger för avvattning.

Nu har Mörbylånga kommun åtalsanmält sig själva till Åklagarmyndigheten i Malmö. Orsaken är att en kommunanställd tjänsteman medvetet beslutat att ta hål i tätskiktet i bassängen redan i juli och sedan åter i september.

– Att ta hål på tätskiktet bryter mot det befintliga tillstånd kommunen har för uppläggning av massorna. Därför är ett tillsynsärende skapat och en åtalsanmälan skickas idag in till Åklagarmyndigheten i Malmö för vidare utredning, säger kommunens samhällsbyggnadschef Daniel Jonsson i ett pressmeddelande.

Den 11 oktober 2021 lämnade kommunens miljöverksamhet, som har tillsynsansvar, synpunkten att massorna bör klassas som förorenat avfall och ska gå till slutdeponi då de innehåller förhöjda halter av olika tungmetaller.

– I samband med det uppdagades att en tjänsteperson vid kommunen fattat ett beslut att ta hål på tätskiktet för att skynda på avvattningen. Hål har gjorts under vecka 27 (juli) och den 14 september. Det var förstås inte bra. När nuvarande chef fick kännedom om detta togs genast beslut om att hålen skulle lagas och lagningsarbetet utfördes 13 oktober, säger Jonsson.

I juli 2020 fick Mörbylånga kommun tillstånd att lägga upp muddermassor för avvattning på kommunal mark i Grönhögen. Massorna skulle enligt beslut läggas med tät bottenyta och vallar så att lakvatten inte kan spridas till omgivningen i väntan på provsvar. Nu har det visat sig att rutinerna har brustit i hanteringen av avfallet.

– Hur mycket vatten som runnit ut är inte känt, men det rör sig inte om stora mängder. Oavsett, är föroreningar allvarliga och olyckliga var de än sker och vi planerar såklart att kontrollera marken när verksamheten avvecklas och vid behov kommer vi även låta sanera marken. Platsen är noga utvald för att minimera risker vid eventuellt läckage, säger Daniel Jonsson och avslutar:

– Jag ser allvarligt på att våra rutiner brustit och att vi inte följt de villkor som finns i tillståndet. Av den anledningen måste vi nu givetvis se över våra rutiner och säkerställa att liknande inte händer framöver.

”I samband med det uppdagades att en tjänsteperson vid kommunen fattat ett beslut att ta hål på tätskiktet för att skynda på avvattningen.”
Daniel Jonsson, samhällsbyggnadschef Mörbylånga kommun
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.