Annons

Kommunchefen om kritiska insändaren: ”Missat de många satsningar som görs”

En av senaste veckans mest lästa texter hos Ölandsbladet är en insändare om Borgholms framtid, där skribenten målar upp en mörk bild.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Insändare • Publicerad 13 juli 2022 • Uppdaterad 14 juli 2022
Stans enda nattklubb Riff och Borgholms kommunchef Jens Odevall.
Stans enda nattklubb Riff och Borgholms kommunchef Jens Odevall.Foto: Simon Karlsson, Carin von Post

Insändaren, undertecknad Jesper Nilsson, riktar skarp kritik dels mot delar av den äldre befolkningen som anklagas för att motverka aktiviteter riktade mot yngre, såsom nöjesställen och lekparker, dels mot kommunen som anklagas för att gå gnällspikarna till mötes och därmed skrämma bort yngre från kommunen.

”Lekparker tas bort och de som finns kvar underhålls inte utan förfaller med ökade skaderisker”, går bland annat att läsa i insändaren.

Annons

Om stans enda nattklubb: ”De har inte hunnit ha öppet mer än ett par veckor och har redan fått så mycket klagomål så att de känt sig tvungna att ställa in livespelningar.”

”Ungdomar får inte ens gå längs gatorna och prata och sjunga. De får inte ta en vända med bilen runt staden. De får inte sitta i parken och umgås, spela spel och ta ett glas. Är det verkligen rimligt?”, undrar insändarskribenten och avslutar med:

”Sannolikheten att jag kommer flytta tillbaka till Borgholm med min familj är obefintlig för Borgholm går tillbaka i utvecklingen.”

”Det kräver att man inte gör hela staden till ett ålderdomshem utan tänker på barn och ungdomars intressen”

En Borgholmsbo har skickat insändaren vidare till kommunhuset och skriver bland annat:

”Jag vill ha ett utlåtande om och förslag på strategi från kommunfullmäktige på hur kommunen ska se till att främja föryngring och tillväxt i Borgholms tätort, där man inte kan förneka den uppenbara dåliga utveckling som beskrivs i följande artikel. Detta är något som vi har sett under många år och vi är otroligt glada över de få ställen som satsar på underhållning och dans i Borgholm vilket riskerar att försvinna.”

”Vi som bor i Borgholm, medborgare, stugägare och besökare vill inte ha den här utvecklingen utan vill ha en levande stad och att våra barn och så småningom barnbarn också ska trivas. Det kräver att man inte gör hela staden till ett ålderdomshem utan tänker på barn och ungdomars intressen.”

Jens Odevall.
Jens Odevall.Foto: Carin von Post

Så här svarar kommunchef Jens Odevall:

”Jag har läst insändaren och kan konstatera att den missat de många satsningar som görs på barn och unga i vår kommun. Vi har byggt nya och byggt om många lekplatser under de senaste åren. Tex temalekparkerna i Bäckmanska parken, Södra parken och Köpingsvik. Aktivitetsparker i Löttorp och i Borgholm med skate som är under full utveckling med ny basket och landhockeybana. Våra badplatser med nya fasta bryggor i Sjöstugeviken och snart även i Köpingsvik. Medverkat till cykelcrossbana, nya ridhus, utegym, gratis sommarkort på bussarna mm mm. Vi har byggt nya förskolor i Borgholm, startat kulturskolan i kronomagasinet, fritidsbank, utemiljöerna på våra skolor, nya Åkerboskolan, ny- och ombyggnation av Gärdslösa skola som börjar nu. Allt för att barn och ungdomar ska få en bra uppväxt här med rikt utbud av aktiviteter.

Vi är som du skriver också en stad som lever upp på sommaren med massor av arrangemang, konserter och besökare från när och fjärran. Det tror jag de allra flesta tycker är kul, positivt och inser oerhört viktigt för vår kommun, inte minst gör den att vi har en handel och bra restauranger som lever året om. Vi är glada att vi nu har ställen som även vänder sig till den yngre publiken. Att vi har nationella regler som ska följas gäller även i vår kommun och vi har en bra dialog med våra näringsidkare som ansvarar för att dessa hålls.”

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons