Kommunalrådet om gräsklippningen: ”Det är inte ett besparingsprojekt”
Genom att sluta klippa 25 procent av tätorternas gräsytor, räknar Mörbylånga kommun med att spara 180 000 kronor.
Men enligt kommunalrådet Henrik Yngvesson är det inte kostnaderna som har styrt beslutet.
– Gräsklippningen var inte initialt ett besparingsprojekt. Vi gav i uppdrag åt kommunchefen att se över grönyteskötseln. Därför gjordes en konsultutredning, säger Yngvesson.
Ölandsbladet har tagit del av rapporten, som gjordes av Claes-Anders Malmberg vid företaget Acama konsult. Han har bland annat kommit fram till att Mörbylånga har större mängd bruksgräsmatta och mindre mängd högvuxen gräsmatta jämfört med andra kommuner. Han anser att kommunen ska randklippa mot fastighetsmark och vägar, för att låta den övriga gräsytan växa högt.
– Konsulten menar att genom att låta ängsblommor växa upp, får vi ett annat utseende på gräsytorna, säger Henrik Yngvesson.
Han har de senaste dagarna läst de kommentarer som kommit till Ölandsbladet.
– Jag förstår att folk reagerar, vi har haft många ytor som varit klippta kort. Ska man vara efterklok hade det kanske varit lämpligt att informera om förändringarna innan de genomfördes, men det blev en lång vinter och innan alla vägar var färdigsopade så hade gräsmattorna exploderat. Det har helt enkelt varit mycket att göra för dem, säger Yngvesson, som menar att den här lösningen är ett försök.
– Vi gör det på prov. Vi hoppas att det ska blomma där gräset växer högt. Det ska inte se ovårdat ut, utan fylla en funktion.
Kommunen vill också ha förslag på var de ska klippa.
– Finns det ytor som används till fotbollsspel eller picknick så behöver vi veta det, men då måste förslagen skickas in till oss, säger Yngvesson.