Kommunalrådet: ”De undanhåller inget”

Onsdagens möte om Cementa gav egentligen inte några nya svar, men en mer fördjupad kunskap för representanterna inom den högsta lokala och regionala ledningen.
Mörbylånga • Publicerad 24 oktober 2018
Från Mörbylånga kommun närvarade tillträdande kommunalråd Matilda Wärenfalk (S), kommunalrådet Henrik Yngvesson (M), kommundirektör Ann Willsund och kommunalrådet Anna-Kajsa Arnesson (C). I förgrunden skymtar landshövding Thomas Carlzon.
Från Mörbylånga kommun närvarade tillträdande kommunalråd Matilda Wärenfalk (S), kommunalrådet Henrik Yngvesson (M), kommundirektör Ann Willsund och kommunalrådet Anna-Kajsa Arnesson (C). I förgrunden skymtar landshövding Thomas Carlzon.Foto: Malin Edeborg

Mörbylångas kommunalråd Henrik Yngvesson (M) är nöjd med mötet, även om han medger att det inte gav något nytt utöver det som redan framgått av pressmeddelanden och medias rapportering.

– Det var en allvarsam stämning, men inte tryckt. Vi fick svar på våra frågor och de undanhöll inget, vad vi fick intrycket av, säger Henrik Yngvesson som ser en viktig markering i att så många samlades på kommunhuset.

– Det var viktigt att alla var på plats. Regionen, länsstyrelsen, kommunen, alla har fått samma information som vi nu kan jobba vidare med.

Detsamma framhåller tillträdande kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S):

– Det var skönt att se en sådan stor uppslutning. Både fabriksledning och Sverigeledning från Cementa, landshövdingen och länsråd från Länsstyrelsen, regiondirektör med representanter från Regionen. Det visar på att det här är en viktig fråga, inte bara för Mörbylånga kommun utan för länet, regionen och faktiskt för landet.

När beskedet om nedläggningshotet kom förra veckan uttalade sig Matilda Wärenfalk om att ”göra allt vi kan för att det inte ska bli såhär”.

Fick du några signaler om att kommunen kan göra något åt situationen?

– Inga tydliga signaler, det finns inget quick fix. Vi fortsätter dra i de tåtar vi kan, och skulle det bli en nedläggning får vi koppla in nationell nivå som till exempel Näringsdepartementet.

Inte heller Henrik Yngvesson upplevde att kommunen kan göra något specifikt för att påverka Cementas beslut.

– Jag tror det påverkansarbete vi försöker göra är viktigt, men om de drar tillbaka förslaget av den anledningen är svårt att säga.

Under mötet framförde kommunens representanter idéer om att Cementa ska behålla en produktion i mindre skala, eller en utvecklingsenhet för forskning och innovation.

– De sade att det inte var omöjligt men att de inte ville föregå de fackliga förhandlingarna, säger Henrik Yngvesson.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.