Annons

Kolikhäst fick avlivas efter lång väntan på veterinär

I dagarna mellan jul och nyår fann den person som morgonfodrade inackorderingshästarna på gården en häst som mådde väldigt dåligt.
– Han hade rullat sig och var väldigt dålig och eftersom det var blött var han även nerkyld, man såg på honom att det här var allvarligt, säger Anni Olsson som driver hästföretaget Anni Christina Equestrian.
Mörbylånga kommun • Publicerad 7 januari 2019 • Uppdaterad 8 januari 2019
Hästen hade troligtvis ett tarmvred på tunntarmen och det slutade med att hästen fick avlivas, då hade den förts till klinik. (Hästen på bilden har ingenting med händelsen att göra)
Hästen hade troligtvis ett tarmvred på tunntarmen och det slutade med att hästen fick avlivas, då hade den förts till klinik. (Hästen på bilden har ingenting med händelsen att göra)Foto: Natalia Johansson

Det är inte hennes häst, men hon hjälpte till under dagen med att gå runt med hästen som vred sig i sina egna magsmärtor, kolik. Ingen veterinär fanns att tillgå då den jourhavande veterinären hade fullt upp med att rädda en ko.

– Han var fast uppe i Borgholm, med en kalvförlamning som han såklart inte kunde släppa, berättar Anni Olsson.

Annons

Ägaren till hästen kontaktades direkt och denne försökte nå olika veterinärer, men det fanns ingen som kunde komma dit och det var oklart hur länge veterinären i Borgholm skulle dröja. På grund av olika omständigheter fanns det heller ingen möjlighet att transportera hästen till klinik i Kalmar.

– Hästen blev bara sämre och sämre.

Någon gång på eftermiddagen kunde den jourhavande veterinären komma till platsen, men då fanns det inte mycket hopp för hästen. Hästen hade troligtvis ett tarmvred på tunntarmen och det slutade med att hästen fick avlivas, då hade den förts till klinik.

– Om det fanns någonting att göra skulle det ha gjorts direkt. Hade det inte gått att göra något så kunde man i alla fall avslutat hästens lidande betydligt tidigare.

Efter händelsen kände Anni att detta behövde uppmärksammas. Hon skrev ett inlägg på sin Facebooksida som snabbt fylldes med kommentarer.

–Det jag ville när jag skrev ett inlägg var att få uppmärksamheten för att det här händer. Det här är inte heller första gången.

Anni Olsson driver ett hästföretag sedan 2018 och anordnar både ridlekis, ridskola samt anlitas som privattränare. Under sitt första år har hon stött på både foderbrist och veterinärbrist. ”Redan i somras hade jag problem med att få ut veterinär” säger Anni Olsson (till höger i bild). Hilma Johansson på hästen Lo bredvid.
Anni Olsson driver ett hästföretag sedan 2018 och anordnar både ridlekis, ridskola samt anlitas som privattränare. Under sitt första år har hon stött på både foderbrist och veterinärbrist. ”Redan i somras hade jag problem med att få ut veterinär” säger Anni Olsson (till höger i bild). Hilma Johansson på hästen Lo bredvid.Foto: Natalia Johansson

Förra året startade hon upp sin hästverksamhet och det gångna året upplevde hon det som svårt att få tag i en veterinär.

– Redan i somras hade jag problem med att få ut veterinär. Hästarna som var lite skadade, det var någon som blivit sparkad i en hage. Då vill man ju ta dit veterinär för att kolla så det är ok eller om man behöver göra något.

Veterinären var då på norra Öland och hade ensam jour den helgen över hela Öland.

– Det blev lite värre, jag hade jättesvårt att få tag på henne. Jag jagade henne som en galning, det var säkert många med mig, säger Anni som på telefon fick information till hur hon själv skulle behandla skadan.

Annons

Den tolfte december bjöd Jordbruksverket in till ett möte på Rydberggården i Algutsrum angående den akuta veterinärbrist som råder.

– Det är bra att de kallade till det mötet, för det behövdes verkligen. Från jordbruksverkets sida var det som att de bara frågade publiken om vad man kan göra. Men de måste göra något. Vi behöver både en kortsiktig och långsiktig lösning på det här problemet och vi behöver dem nu. I slutändan är det de som blir ansvariga för allt det här.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons