Annons

Klimatstrejk utanför kommunhuset

Många tog sig till kommunhuset på lånade cyklar under fredagen när det var dags för den globala kraftsamlingen Fridays for future.
– Krasst är man mycket orolig för framtiden, men man kan inte gå och lägga sig, det går inte. Det ligger inte för oss, säger Naturskyddsföreningens ordförande.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga • Publicerad 25 september 2020 • Uppdaterad 29 september 2020
Camilla Öjes och Alceste Ishimwe från Ölands folkhögskola var med i manifestationen för klimatfrågorna.
Camilla Öjes och Alceste Ishimwe från Ölands folkhögskola var med i manifestationen för klimatfrågorna.Foto: Natalia Johansson

In på Trollhättevägen kom privatpersoner, representanter från Naturskyddsföreningen och elever från Ölands folkhögskola cyklande. Sammanlagt var det drygt 35 personer som stannade till utanför kommunhuset, inbjudna av Ölands naturskyddsförening. Personerna var försedda med skyltar med budskapen "Rädda klotet”, ”Tillsammans för klimatet”, ”Det finns ingen planet B” samt den tunga uppmaningen från den minsta i samlingen ”Förstör inte min framtid”.

Fridays For Future är en global rörelse som startades av Greta Thunberg 2018. På grund av Corona anordnas i år mindre demonstrationer vida brett med fokus att lyfta miljöfrågorna.

Annons

– Det handlar mycket om vad vi kan göra och vad kommuner kan göra. Det är mycket som måste göras och det kan göras bättre och snabbare, säger Naturskyddsföreningens ordförande Jan Herrmann och läser upp vad lokal beslutsfattare kan göra för att minska klimatpåverkan.

Att kunna erbjuda klimatsmarta transporter och resor, en fossilbränslefri fordonsflotta, erbjuda mer vegetariskt och ekologiskt på skolorna samt att återställa våtmarker är några av kraven.

– De flesta av kommunens tjänstebilar är biogasdrivna, och det är ett jättebra initiativ. Man hoppas att fler kommuner tar efter säger, Eva Öberg från Ölands Naturskyddsförening.

Vad känner du när du ser på framtiden?

– Orolig men också drivs jag av en känsla av lust och kraft vad gäller framtiden. Jag vill att det ska bli bra för barn och barnbarn. Det är viktigt att vi gör det här tillsammans, säger Eva Matthis som passade på att spendera lunchen på manifestationen för klimatet.

Framöver väntas en klimatdemonstration på Ölands köpstad.

Jan Herrmann, ordförand för Ölands naturskyddsförening cyklade längst fram på väg mot kommunhuset.
Jan Herrmann, ordförand för Ölands naturskyddsförening cyklade längst fram på väg mot kommunhuset.Foto: Natalia Johansson

Film och bildspel:

bild 1/9
Foto: Pav Johansson
Foto: Natalia Johansson
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons