Annons

Klassiskt värdshus förvandlas till 28 bostäder – ”Nära både hamnen och stranden”

De nya ägarna för det klassiska värdshuset Solö har stora planer. De ska totalrenovera alla byggnader och bygga 28 bostadsrätter.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Byxelkrok • Publicerad 15 april 2022 • Uppdaterad 19 april 2022
Solö värdshus ligger centralt i Byxelkrok med närhet till både stranden och hamnen. Här planeras för totalrenovering med 28 nya bostadsrätter.
Solö värdshus ligger centralt i Byxelkrok med närhet till både stranden och hamnen. Här planeras för totalrenovering med 28 nya bostadsrätter.Foto: Pressbild

I vintras köpte det Stockholmsbaserade fastighetsbolaget Skogsö det klassiska värdshuset Solö i Byxelkrok. De jobbar med bostadsprojekt i hela Sverige och har nischat sig genom att utveckla och bevara äldre byggnader till bostäder.

Planen för Solö är att förvandla det till 28 bostadsrätter med blandade storlekar från 34 kvadratmeter upp till 75 kvadratmeter. Prisbilden väntas hamna mellan 1,5 miljoner kronor och 3,2 miljoner kronor.

Annons

– Jag är uppväxt i en seglarfamilj och var mycket i Byxelkrok när jag var liten. Jag har tittat mycket på Öland för jag har tyckt att det vore roligt att göra ett projekt här, säger Elise Granqvist, vd på Skogsö, och fortsätter:

– Därför blev jag väldigt glad när jag såg att Solö var till salu på hemnet. Vi insåg genast den stora potentialen att göra om det till bostadsrätter. Läget är fantastiskt, det ligger centralt i Byxelkrok med närhet till både stranden och hamnen.

bild 1/4

Bygglovet lämnades in i veckan, i maj påbörjas försäljningen av lägenheterna och planen är att börja bygga i september. De kommer att totalrenovera alla befintliga byggnader.

– Vi vill bevara hur Solö ser ut för det är vackert och kulturellt viktigt för Byxelkrok. Den vita putsen och de röda spröjsen blir exempelvis kvar men allt ska se nytt ut.

– Vi kommer även att bygga tre nya byggnader i samma stil som Solö så att det passar ihop med helheten.

Bostadsrätterna kommer att ha egna terrasser och de fristående husen kommer att ha egna trädgårdar med plats för jacuzzi. Det ska även finnas ett poolområde, egna parkeringsplatser och förvaringsutrymme.

– Det är många som har hört av sig om planerna och intresset är stort redan nu, vilket är jättekul. Särskilt stockholmare verkar gilla Byxelkrok.

De kan inte säga ett exakt datum men planen är att bli färdiga med projektet någon gång under 2023.

Elise Granqvist, vd på Skogsö.
Elise Granqvist, vd på Skogsö.Foto: Pressbild
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons