Klassiska hattbutiken stängs: ”Ska inte ha två jobb när man passerat 70”

Efter 35 år har Ann-Christine Westerlund på Ina Mode bestämt sig för att trappa ned.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 3 november 2021 • Uppdaterad 5 november 2021
Namnet Ina Mode kommer leva kvar, som bolagsnamn för Ann-Christine Westerlunds sömmerskeverksamhet, men butiken går i graven vid årsskiftet.
Namnet Ina Mode kommer leva kvar, som bolagsnamn för Ann-Christine Westerlunds sömmerskeverksamhet, men butiken går i graven vid årsskiftet.Foto: Simon Karlsson

Ann-Christine Westerlund sa i förra intervjun med Ölandsbladet att hon ”egentligen redan gått i pension” men att hon skulle fortsätta jobba ”ett tag till” då hon trivdes så bra.

Det var för sex år sedan...

– Ja, det blev visst ett tag till, skrattar Ann-Christine när vi tittar förbi butiken på Västra Kyrkogatan i Borgholm.

”De andra här kring torget är som min familj”, säger Ann-Christine Westerlund som inom kort stänger sin butik Ina Mode.
”De andra här kring torget är som min familj”, säger Ann-Christine Westerlund som inom kort stänger sin butik Ina Mode.Foto: Simon Karlsson

Men till årsskiftet stänger hon, för gott, hattbutiken hon tog över efter mamma Stina för 35 år sedan - som idag även säljer väskor, kläder, fårskinn, handskar och halsdukar. Butiken som har funnits i Borgholm sedan 1930-talet.

– Det har varit en längre process att komma fram till det här, men nu känner jag att uppförsbacken bara blir brantare.

Foto: Simon Karlsson

Som den sömmerska Ann-Christine är så är inte arbetet slut när hon stänger butiken om dagarna. I hemmet i Rönnerum sitter hon kvällstid och syr och ändrar de kläder som kunderna lämnat in.

– Igår satt jag till klockan elva. Och man ska inte ha två jobb när man passerat 70 - det är inte helt normalt!

På lagret hittade Ann-Christine två hattar hennes mor tillverkat, på 1980-talet men tidstypiska för 1920-tal. De finns nu att beskåda i butiken.
På lagret hittade Ann-Christine två hattar hennes mor tillverkat, på 1980-talet men tidstypiska för 1920-tal. De finns nu att beskåda i butiken.Foto: Simon Karlsson

Så medan flertalet andra helt har pensionerat sig i Ann-Christines ålder så tänker hon själv gå från att ha två jobb till ett. För även efter årsskiftet så arbetar hon vidare som sömmerska i hemmet.

– Visst kommer det vara lite sorgligt att inte träffa kunderna i butiken, och de andra här kring torget är som min familj. Men var sak har sin tid.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.