KLART: Två kryssningar till Borgholm – Då kommer dom

För fyra år sedan fick Borgholm sitt första kryssningsbesök på 27 år. Sedan dess har det varit minst ett besök varje år. Förra året gjorde M/V Artania ett besök men i sommar kommer två kryssningsfartyg.
BORGHOLM • Publicerad 21 maj 2018
I år får Borgholm två kryssningsbesök och det första kommer den 28 maj.
I år får Borgholm två kryssningsbesök och det första kommer den 28 maj.Foto: ARKIV

Först ut är M/S Albatross, med plats för 830 passagerare. Den anländer på morgonen den 28 maj.

– De kommer att stanna till strax efter lunch och nästa anhalt blir Kiel. Det ser ut som att de tillbringar dagen i Borgholm, säger Hans Johannesson, servicechef på Borgholm Energi.

Den 26 juli kommer 200 meter långa M/S Silver Spirit med plats för 540 passagerare. Den kommer på morgonen och stannar till sent på kvällen.

I år är det även klart att besökarna anländer till Borgholm med tenderbåtar via Societetsbryggan, tidigare har det varit yttre hamnen.

Borgholms Cityförening kommer att välkomna gästerna när de anländer.

– Vi kommer att dela ut kartor och turistinformation till dem. Vi ska försöka att ha någon med oss från turistbyrån som kan tyska. De kommer också att kunna åka i det lilla tåget om de vill, säger Kenneth Sunesson, projektledare för Borgholms Cityförening.

– Det är viktigt att vi tar emot dem på ett bra sätt så de vill komma tillbaka till oss, fortsätter han.

Trots att Borgholm inte aktivt marknadsför sig som en destination till rederierna har det kommit en hel del båtar de senaste åren.

– Det har fungerat bra, de är nöjda med oss och det är därför de återkommer. Det gäller att vara duktiga när de anländer för då får vi ett bra rykte vilket gör att andra aktörer i branschen blir nyfikna på Borgholm. För de mindre kryssningsfartygen är vi en intressant destination, säger Hans Johannesson.

Förra året var det ett besök och i sommar två stycken...

– Något år kommer det två och ett annat år tre eller fyra. Det beror på hur rederierna lägger sina rutter. De vill ha lite variation och byter destinationer från år till år. Ibland fokuserar de på andra delar av Östersjön.

För fyra år sedan fick Borgholm sitt första kryssningsbesök på 27 år och sedan dess har det kommit minst en kryssning varje år.
För fyra år sedan fick Borgholm sitt första kryssningsbesök på 27 år och sedan dess har det kommit minst en kryssning varje år.Foto: ARKIV
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.