Annons

Turism: Så många gästnätter hade Öland 2018

Nu presenteras de preliminära siffrorna för antalet gästnätter 2018. Öland fortsätter att locka turister och främst från Tyskland, som står för en stor ökning.
ÖLAND • Publicerad 11 februari 2019
Antalet internationella gästnätter ökar på Öland 2018.
Antalet internationella gästnätter ökar på Öland 2018.Foto: ARKIV

Tillväxtverket och SCB kan nu presentera de preliminära siffrorna för 2018 års kommersiella gästnattsstatistik, de slutgiltiga siffrorna kommer i april. Det visar sig att 2018 blev det bästa turiståret någonsin för utländsk turism i Sverige med rekordmånga övernattningar.

Totalt blev det 65 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar som hotell, vandrarhem, campingar och stugor i Sverige. Det är en ökning med 1,8 miljoner eller tre procent jämfört med året innan.

Annons

Det är främst gästnätter från utländska besökare som står för den största ökningen.

Kalmar län ligger över riksgenomsnittet vad gäller utvecklingen för utländska gästnätter med 10,5 procent. Men utvecklingen för de svenska är lägre än snittet och ligger på en minskning med 2,1 procent jämfört med förra året.

När det gäller Öland har antalet internationella gästnätter ökat med 13 procent eller 16 811 fler gästnätter jämfört med förra året.

De flesta kommer från Tyskland där det var en ökning med nio procent eller 11 376 kommersiella gästnätter.

Förra året hade Öland totalt 1 436 214 kommersiella gästnätter fördelade över hotell, stugbyar, vandrarhem och campingar. Campingsektorn står för hela 87 procent av Ölands kommersiella gästnätter.

– Efter 2018-års extremt varma dagar har vi positiva gästnätter i förhållande till föregående år vilket är fantastiskt. Något som är extra roligt är att de utländska gästnätterna ökat med hela 13 procent och att Tyskland som nästan står för hälften av de utländska gästnätterna fortsätter att öka, säger Johan Göransson, turistchef, Ölands Turismorganisation, i ett pressmeddelande.

– Vi i Camping Öland, en sammanslutning av Ölands campingplatser, tror att satsning på kvalitet och mycket gott värdskap har gett resultat och arbetar oförtrutet vidare med att utveckla besöksnäringen på hela Öland, säger Catrin Sörensson, VD, KronoCamping Saxnäs i ett pressmeddelande.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons