Klart: Nybyggnation på Åkerboskolan

Efter en lång debatt i fullmäktige står det nu klart att stora delar av Åkerboskolan kommer att rivas för att ersättas med nybyggnation.
I omröstningen vann majoritetens nybyggnationsalternativ med en marginal på tre röster.
Borgholm/Löttorp • Publicerad 18 mars 2019 • Uppdaterad 19 mars 2019
Åkerboskolan, Löttorp
Åkerboskolan, LöttorpFoto: Carin von Post

Enligt det förslag som fick fullmäktiges oeniga stöd med röstsiffrorna 19 - 16 ska nybyggnationen ske i kommunens regi och sedan tidigare är det känt att kommunledningen sneglar på en fabriksbyggd lösning, vilket ska pressa ner prislappen.

En summa som nämnts i slutskedet av den långvariga diskussionen kring F-9-skolans framtid – där majoriteten anser det ekonomiskt oförsvarbart att renovera merparten av skolbyggnaderna medan oppositionen är av den diametralt motsatta uppfattningen – är drygt 50 miljoner kronor för cirka 2 800 kvadratmeter.

Några röster i debatten:

– Vi har byggt vår uppfattning på professionens bedömning, att delen från -67 inte är något att bygga på, sade kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

– Hanteringen av ärendet är under all kritik, ansåg Marcel van Luijn (M) och ifrågasatte starkt majoritetens förmåga till breda lösningar och kompromisser för att just efterfråga sådana i skolfrågan.

Han yrkade sedan på att fullmäktige om en tid - efter behovsanalys och kravspecifikation - får sista ordet i frågan.

– Centern vill bygga ny skola för att säkerställa ändamålsenliga lokaler i minst 50 år till, förklarade Staffan Larsson (C) och såg flera ekonomiska fördelar med nybyggnation kontra renovering.

– Sluta prata om 50 miljoner, det är redan 75 miljoner i och med renoveringen av biblioteket och Solvändan, sade Anette Hemlin (FÖL) och uppmanade kommunledningen ”att lyssna på föräldrarna” i utformningen av den nya skolan.

Oppositionsrådet Carl Malgerud (M) sträckte ut en hand från oppositionens sida för att bli ”otroligt besviken” över bristande gensvar:

– Ska vi ha det så här?

Efter cirka 1, 5 timme av debatt och en kortare ajournering drog omröstningsproceduren igång där flera yrkanden ställdes mot varandra.

I majoritetens klubbade förslag sägs att biblioteket, gymnastikhallarna och förskolan behålls och rustas upp.

Även Kristdemokraterna röstade för nybyggnation.

Processen som nu följer har dessa steg:

1. Fullmäktige gav kommunstyrelsen i uppdrag att besluta om budget, finansiering, upphandlingsform och genomförande.

2. För att få fram ett upphandlingsunderlag tillsätter kommunstyrelsen en styrgrupp, bestående av kommunstyrelsens arbetsutskott, samt en arbetsgrupp bestående av skolledning, personalrepresentanter, fackliga företrädare samt tjänstemän från ekonomi- och fastighetsavdelningen.

3. De sistnämnda ska under givna ramar ta fram behovsanalys och kravspecifikation. I detta arbete kommer synpunkter från föräldrar och andra att beaktas. Avstämningsmöten mellan grupperna kommer att ske kontinuerligt med färdigt förslag framåt hösten.

4. Kommunstyrelsen tar beslut om upphandling. Spräcks självfinansieringsramen, cirka 40 miljoner per år, krävs beslut av fullmäktige. Målet är upphandlingsbeslut innan årets slut.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.