Annons

Klart: Nya dykningar på Mars – ”Vi går in i en ny fas”

För sjätte året kommer arkeologiska undersökningar att göras vid vraket Mars. Den här gången kommer fokus att ligga på att dokumentera föremål från skeppet.
Böda Hamn • Publicerad 28 april 2018
I sommar fortsätter arbetet med att undersöka vraket efter regalskeppet Mars. Johan Rönnby (till höger) är vetenskapligt ansvarig för projektet.
I sommar fortsätter arbetet med att undersöka vraket efter regalskeppet Mars. Johan Rönnby (till höger) är vetenskapligt ansvarig för projektet.Foto: Alexander Jensen

Företaget Ocean Discovery upptäckte regalskeppet Mars 2011 och det blev en världsnyhet. Sedan dess har det blivit en dokumentärfilm om skeppet och forskningen har blivit brett uppmärksammad.

Nu är det klart att det kommer att bli dykningar och arkeologiska undersökningar för sjätte året. Den 2 juni drar de igång och de kommer att arbeta i knappt tre veckor med Böda Hamn som utgångspunkt.

Annons

– Vi kommer att vara sju eller åtta forskare och mellan 15 och 20 dykare. Det står dykare från hela världen på kö för få vara med ideellt, så häftigt är detta, säger Johan Rönnby professor i marinarkeologi och vetenskapligt ansvarig för projektet.

– Det finns massor kvar att göra på Mars och vi kommer att fortsätta att dokumentera skeppet för att förstå hur det såg ut.

– Tidigare år har vi mer koncentrerat oss på skeppskonstruktionen. I år går vi in i en ny fas och kommer att fokusera mer på innehållet, utrustningen och föremålen på Mars.

– Vi behöver komplettera med några fler bilder i sommar men i höst ska det vara färdigt. Det kommer att bli riktigt häftigt. Då får vi en exakt kopia av vraket och kan via en skärm dyka in i olika rum. Det är lite science fiction-känsla faktiskt.

Ett annat vrak som det har letats efter är Långe Barken, som förliste en dag efter Mars i samma sjöslag.

– Vi har en stark kandidat som ligger norr om Öland och som ligger ganska djupt. Den verkar vara från ungefär samma tid som Mars och det ser lovande ut. Men det är ett spännande skepp oavsett om det är Långe Barken eller något annat från den tiden.

– Men vi har inte haft tid att undersöka det närmare. På grund av djupet behöver vi en robotkamera för att kunna göra det. Förhoppningsvis kan vi titta mer på det i sommar.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons