GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klart: Nu erbjuds även barn mellan 12 och 15 år vaccination

I höst kommer barn mellan 12 och 15 år erbjudas vaccination.
Kalmar län • Publicerad 16 september 2021 • Uppdaterad 17 september 2021
I höst kommer barn mellan 12 och 15 år erbjudas vaccin.
I höst kommer barn mellan 12 och 15 år erbjudas vaccin.
Foto: Inside Creative House

På en presskonferens på torsdagen meddelade statsminister Stefan Löfven att barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccination mot covid-19 i höst.

– Det är bara genom vaccinen som vi kommer att komma tillbaka till en mer normal tillvaro. Därför vill jag vända mig direkt till dig som tvekar eller inte tagit vaccinet: boka en tid i dag, sa Löfven.

Vaccinationerna av barn inleds i november.

– Det är framför allt för barnens hälsas skull. Regeringen har tagit höjd för att Folkhälsomyndigheten skulle utöka sin rekommendation, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Nu går vaccinationerna in i en ny fas där det gäller att utöka vaccinationstäckningen ytterligare, enligt Johan Carlson. I flera länder vaccineras redan barn från 12 års ålder och andra länder ligger i startgroparna, säger han.

– Vi har följt utvecklingen de senaste månaderna och vägt fördelar mot nackdelarna.

I de här åldersgrupperna överväger fördelarna av vaccination.

– Även om det är ovanligt händer det att barn drabbas av svår sjukdom, säger han.

Vaccinationen av barn från 12 till 15 år ska inledas i början av november. Skolorna måste då också involveras.

– Det är bara genom vaccinen som vi kommer att komma tillbaka till en mer normal tillvaro. Därför vill jag vända mig direkt till dig som tvekar eller inte tagit vaccinet: boka en tid i dag, säger Stefan Löfven.

Över 73 procent från 16 år och uppåt är i dag dubbelvaccinerade.

Dubbelvaccinerade kan sluta följa rådet om att hålla avstånd till andra efter den 29 september, säger socialminister Lena Hallengren.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.