Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

KLART: Knölvalen ska ELDAS upp – planerar för transport utomlands

Den öländska valen ska bärgas och brännas. Nu ska experter på flera olika områden anlitas och mycket talar för transport söderöver.
– Det kan bli förbränning i Danmark. Det krävs tillstånd och kapacitet för att förbränna djurkadaver, säger Staffan Åsén, miljöchef i Mörbylånga kommun.
Elda upp knölvalen i Danmark? Det är plan A i nuläget.
Elda upp knölvalen i Danmark? Det är plan A i nuläget.
Foto: Anders Johansson/montage

Sent på onsdagen blev det klart att Naturvårdsverket tagit beslut om att valen ska flyttas och att polisen blir ansvariga.

– Polisen är huvudansvariga eftersom det rör sig om statligt vilt. Men kommunen kommer att vara med och samordna resan och bärgningen, säger miljöchef Staffan Åsén.

– Nu ska vi kalla in experter på tung bärgning, företag som ha maskinerna som krävs. Sedan experter för rådgivning kring hur man på bästa sätt ser till så valen förblir i helt skick (SVA). Vi måste även ha resurser för ett läge där valen faller i mindre bitar.

Knölvalen ska sedan transporteras och eldas upp – förmodligen utomlands.

– Det kan bli förbränning i Danmark, det är under utredning. Det går inte att göra var som helst, det krävs tillstånd och kapacitet för att förbränna djurkadaver. Energi från förbränningen kommer sedan att nyttjas.

"Alternativet är att gräva ner den men vi har inte hittat någon lämplig plats."

Varför blir det den här lösningen?

– Det finns för- och nackdelar med alla lösningar. Sammantaget bedöms det här vara den bästa i vårt läge.

– Alternativet är att gräva ner den men vi har inte hittat någon lämplig plats.

Innan pratade ni om att sänka den?

– Det är komplext, det krävs oerhört tunga vikter, mycket tyngre än valen i sig. Och sedan kan ändå bitar lossna från valen och flyta upp.

Bogsera bort den?

– Det är svårt att bogsera eftersom det är så långgrunt på platsen och det finns risk att den fastnar på stenar och spricker.

Vet ni hur man brukar göra vid sådana här tillfällen utomlands?

– Alla alternativen förekommer, det här är vår plan A.

Plan B?

– Det törs jag inte uttala mig om nu, först måste vi se över och förbereda den här insatsen.

När ska det ske?

– Så fort som möjligt men det är en del som måste bli färdigt först, nästa vecka hoppas vi på.

Läs mer