Annons

Klart – hon tar över Halltorp: ”Slut på det negativa”

Fastighetsprofilen Annika Backlund, 57, tar över Halltorps gästgiveri och slutför byggnationen av de femton husen på andra sidan vägen.
– Nu är det slut på det negativa kring Halltorp, det kan jag lova.
Halltorp • Publicerad 29 april 2021 • Uppdaterad 12 oktober 2023
Jan-Eirik Johansen och Annika Backlund tar över Halltorps Gästgiveri. ”Alla vi pratat med är jätteglada, samarbetsviljan är nästan bortom vad jag kunnat förvänta mig”, säger den förstnämnde.
Jan-Eirik Johansen och Annika Backlund tar över Halltorps Gästgiveri. ”Alla vi pratat med är jätteglada, samarbetsviljan är nästan bortom vad jag kunnat förvänta mig”, säger den förstnämnde.

Fast egentligen vill hon inte lova något.

De gamla ägarna har lovat runt, men hållit tunt. Vi vill inte gå ut och säga saker vi inte är säkra på, säger Annika Backlund och längre ner i texten kommer mer om vad som är säkert.

Annons

På sin sida i detta jätteprojekt – att få ordning på gästgiveriet som delvis och fortfarande är en byggarbetsplats – har hon sambon och den blivande maken Jan–Eirik Johansen, vars CV bland annat innehåller mental coach/ledarutvecklare.

– Vi vill samma saker och har olika styrkor. Jag är obotligt kreativ och tycker att det här är jättekul, jag gillar att både jobba visionärt och praktiskt, säger Annika medan Jan–Eirik pratar om att skicka ut lite solsken i tunga tider, framtidshopp och:

– Vi tar oss an det här projektet med stor, stor ödmjukhet. När jag gick här första gången kände jag lite sorg, så mycket påbörjat och inget klart. En sådan stor potential och så får ingen njuta av det. Drömmen är att detta blir ett ”House of food”, en destination där gastronomin är hjärtat.

För drygt tio år sedan sålde Annika sin del i familjens campingföretag på västkusten för att efter en tid gå in i fastighetsbranschen.

Idag äger hon via ett stort antal bolag 700 hyreslägenheter på ett tjugotal orter, på listan finns samhällen som Fellingsbro, Fjugesta och Dannemora.

Och nu Halltorps Gästgiveri, vars status efter drygt tre år av lockdown samt svår ekonomisk kris för de tidigare ägarna Halltorpsgruppen är något skamfilat.

– Det är roligt att komma in och göra något helt annat och jag behövs inte längre varje dag i mitt företag. Och nu är det slut på det negativa kring Halltorp, det kan jag lova, säger Annika Backlund.

Gästgiveriet kommer paret att driva genom ett nystartat driftbolag och via en överenskommelse med långivare tar de även över byggnationen av bostadsrätterna på andra sidan vägen där konceptet och de nuvarande husen ska förändras, planen är mindre och fler enheter och därmed även en billigare prislapp.

– Inte bara de allra rikaste ska ha råd att köpa husen och alla ska ha råd att komma hit och äta, säger Annika, vars hemadress är Bergsjö i Hälsingland.

– Men nu bor vi här, 57 mil hemifrån. Och vi kommer att vara kvar här långt in på hösten, beskriver Jan Eirik.

Annons

Den uttalade ambitionen är hög klass, exklusivt och samtidigt folkligt, mer avslappnat och ingen ”tennisklubb”

– Så att fler och fler får tillgång till det exklusiva.

När Ölandsbladet besöker gästgiveriet avlöser hantverkare och blivande leverantörer varandra och Annika beskriver dagsläget som smått hysteriskt.

– Men den stora nyheten idag är att vi öppnar en del av gästgiveriet redan till Öland Spirar. Då i annexet (det södra hörnet med vinkällare), där ska vi sälja glass och toast – toast med mycket mat, riktiga måltider – samt barservering. Och utanför bygger vi ett stort trädäck, det kom tonvis med trall igår.

Konceptet ”Ölandstid” behålls i mycket, minus tennis. Och nu söks personal. ”Vi vill helst ha personal från Öland eftersom vi ska köra året runt”, säger Annika Backlund.
Konceptet ”Ölandstid” behålls i mycket, minus tennis. Och nu söks personal. ”Vi vill helst ha personal från Öland eftersom vi ska köra året runt”, säger Annika Backlund.

I närtid finns också en delikatessbutik i dagens lilla matsal bredvid huvudköket.

– Det är nyhet nummer två, Halltorps Deli med öländska och internationella delikatesser.

Login?

– Hotellet kommer att öppna under 2021, exakt när är alltid svårt att säga. 22 rum är nästan helt klara, det som fattas är att kakla toaletterna. Sedan måste vi få ordning på foajén, när det är gjort kan vi köra igång, svarar Annika.

Huvudrestaurangen öppnas?

– Där har vi gått ut med annons för att rekrytera personal och det mest angelägna är att hitta en köksmästare, en köksmästare med stort ego, svarar Jan Eirik.

Annons

– Vi vill ha någon som kan ge oss framtidens mat, någon som vill göra sig ett namn. Och hittar vi ingen sådan blir det ju inte under 2021, tillägger Annika.

Än mer finns i planeringen, exakt vad vill de inte släppa idag.

– Det tar vi pö om pö, nu presenterar vi det vi är säkra på. Och vi är säkra på att bygga klart och att vi öppnar till Öland Spirar.

”Vi vill ha någon som kan ge oss framtidens mat, någon som vill göra sig ett namn.”
Annika Backlund, ny ägare Halltorps Gästgiveri.
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons