unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Klart: Gemensamt ska de ta Borgholms slott mot högre höjder

Borgholms slott är en av Sveriges mest kända kulturhistoriska nationalbyggnader och har utvecklats till en av regionens ledande besöksmål. Borgholms kommun och Statens fastighetsverk har idag skrivit på en femårsplan som ska ta verksamheten mot nya höjder.
Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens Fastighetsverk och Ilko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholms kommun, var mycket nöjda med det nya avtalet.
Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens Fastighetsverk och Ilko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholms kommun, var mycket nöjda med det nya avtalet.
Foto: Alexander Jensen

Borgholms kommun och Statens fastighetsverk har idag skrivit på en ny femårig gemensam utvecklingsplan som heter ”Mot högre höjder – Utvecklingsplan för Borgholms slottsruin och dess värden, år 2019-2023”.

Kommunen är ansvarig för den publika verksamheten på slottet medan Statens fastighetsverk är förvaltare. Under förra utvecklingsplanen satsades det bland annat på en ny utställning om slottets och Ölands historia, barnverksamheten har utökats, ett café och tornrum för kontemplation.

Siffror visar att det har varit lyckat. Antalet intäktsskapande besökare har sedan 2011 ökat med 47 procent och intäkten per besökare med 82 procent. Förra året hade slottet 217 000 besökare.

– Det blir bra när man gör det tillsammans. I det här slottssamarbetet har vi kommit långt och vi har klarat flera stora gemensamma satsningar med Borgholms kommun. Vi har hittat en bra samtalston och det är avgörande, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– Utan samarbete skulle det inte fungera. Vi tänker fortsätta på den inslagna vägen och tar ytterligare steg i utvecklingen när vi tecknar den nya femårsplanen, säger Ilko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholms kommun.

Claes Brunius, specialist affärsutvecklare Statens fastighetsverk.
Claes Brunius, specialist affärsutvecklare Statens fastighetsverk.
Foto: Alexander Jensen

Den nya planen har åtta kvantitativa och kvalitativa mål. Bland annat ska öppettiderna utökas, slottets andra våning ska bli mer tillgänglig även för besökare med funktionsvariationer och barnvagnar.

– Det är otroligt viktigt för oss att öka tillgängligheten. Det är en otroligt fin utsikt på andra våningen men alla kan inte ta del av den och det vill vi ändra på, säger Claes Brunius, specialist affärsutveckling på Statens Fastighetsverk.

I planen finns även konkreta planer som att installera en hiss i slottsruinen, att göra Slottsskogen och alvaret runt slottsruinen mer välkomnande samt utveckla barnverksamheten. De vill också öka samverkan med kringliggande besöksmål i regionen.

– Varje besök genererar intäkter och där vill vi öka med 20 procent. Men också öka antalet dagar vi har öppet med 15 procent. Det är roligt att vara här när det är mycket folk men det är också väldigt spännande att gå här ensam, säger Claes Brunius.

Vilka satsningar ser ni på längre sikt?

– Det kanske inte låter så svårt men att bygga en hiss är en utmaning i statliga byggnadsminnen för det krävs mycket planering och dialog med andra myndigheter, säger Ingrid Eiken Holmgren.

– Det finns en del vi kan göra utanför slottet för att göra välkomnandet bättre. Trafiklösningen vid 136:an är inte den bästa exempelvis, säger Ilko Corkovic.

Borgholms kommun och Statens fastighetsverk kommer de närmaste fem åren att satsa 500 000 kronor var och årligen till verksamheten på slottet. Något som känns självklart för båda parter.

– Den här satsningen är fantastisk för Borgholms slott har stor betydelse för utvecklingen av vår kommun men också för hela Öland och regionen. Det är det ledande besöksmålet och en stor del av förklaringen är den breda verksamheten som lockar besökare i alla åldrar, säger Ilko Corkovic.

Monikas skåp imponerade Antikrundan

När Jörgen Martinson från Antikrundan åkte hem till Monika Arvidsson för att titta på hennes skåp från 1614 blev han imponerad.

Öland • 2019-03-01 04:00

Monikas skåp imponerade Antikrundan
Här skrivs det nya avtalet om femårsplanen.
Här skrivs det nya avtalet om femårsplanen.
Foto: Alexander Jensen
Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör på Statens fastighetsverk och kommunalrådet Ilko Corkovic (S) var båda nöjda med samarbetet.
Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör på Statens fastighetsverk och kommunalrådet Ilko Corkovic (S) var båda nöjda med samarbetet.
Foto: Alexander Jensen