Annons

Klart – de spelar på Kackelstugan: ”Megastort”

Inflationstider – då bantar Kackelstugan programmet och inför ”Deflationsdagar”.
– Jag är våldsamt ödmjuk inför denna sommar, säger Pelle Aldestam för att ändå ha ett koppel av idel ädel adel på listan, däribland Ola Salo, Titiyo, Weeping Willows och Bob hund.
Västra Sörby • Publicerad 25 januari 2023 • Uppdaterad 16 februari 2023
Bob hund kommer på återbesök och avslutar konsertsommaren på Kackelstugan.
Bob hund kommer på återbesök och avslutar konsertsommaren på Kackelstugan.

Minst och störst på en och samma gång, få i branschen kan slå lilla Kackelstugan på fingrarna när det gäller antalet konserter, dignitet på artister och mysfaktor – stora delar av landets artistelit pratar sig gärna varma om sommarspelningarna på familjen Aldestams lantliga ägor i Västra Sörby.

– Ja, i alla möjliga sammanhang, tv, radio och tidningar och det där (det goda ryktet) är en jätteviktig faktor för att det här ska vara möjligt, säger artistbokaren Pelle Aldestam och hyllar ”principen”.

Annons

– Vi står fast i principen att alla spelar ”för dörren” och inte för fast pris.

Avantgardet lär lyfta igen.
Avantgardet lär lyfta igen.Foto: Joacim Andersson

Efter rekordåret 2022 med dryga 50-talet spelningar där artisterna i en ketchupeffekt efter magra pandemiår stod i kö och knackade på för att komma in i det före detta hönshuset drar Kackelstugan ner på kvantiteten denna sommar.

Men inte på kvaliteten.

– Sommarens program är jättefint. Jag är riktigt nöjd och det är också lite mindre, beskriver Pelle Aldestam och förklarar varför familjen – Agneta, 73, Gunnar, 72, Jonas, 46, Pär (Pelle), 42 och Robert, 37 – sänker tempot.

– I första hand för att orka, i andra hand på grund av konjunkturen. Samt av respekt för våra grannar. 52 dagar förra sommaren var för mycket och väldigt personalintensivt.

Vad är drivkraften för att fortsätta?

– Min drivkraft är arvet, att detta ska gå vidare. Sedan är det som att spela en ny match, att göra det ännu bättre än förra matchen. Det är roligt när det händer grejer och när det är lite motigt är det som bäst.

Molly Hammar – en av återvändarna.
Molly Hammar – en av återvändarna.Foto: Joacim Andersson

Tillbaka till årets konsertsommar, i nuläget innehållande 27 spelningar (det kan bli fler) och än en gång med namn som lär väcka avund hos andra konsertbokare.

På listan hittas bland annat Petter, Ola Salo, Johnossi, Wilmer X, Weeping Willows tillsammans med David Ritschard, Avantgardet, David Lemma ihop med pengabrorsan Anders Wendin, Helene Sjöblom, Molly Hammar och Bob hund.

– Ola Salo med pianist, det blir megastort. Och jag ser fram emot Weeping Willows och David Ritschard. Där hade jag redan bokat David när jag träffade Magnus Carlsson på en bar och jag frågade Magnus om han hade lust att spela ihop med David och han tyckte att det var en briljant idé.

Annons

– David Lemma och Anders Wendin var helt fantastiskt förra sommaren, den perfekta kombon. Helene Sjöblom är ny för oss efter många försök, det blir jättefint.

Och Nisse Hellberg tar med sig bandet till Kackelstugan?

– Ja, och det är nog sista chansen att se Wilmer X.

Konserter på Kackelstugan 2023

2 juni – Petter (stora ute)

15 juni – Helene Sjöholm (stora ute)

16 juni – Molly Hammar (stora ute)

29 juni – Ola Salo (inne)

30 juni – Ola Salo (inne)

1 juli – Avantgardet (inne)

6 juli – Chris Kläfford (inne)

7 juli – Maja Francis (inne)

8 juli – Moneybrother och Daniel Lemma (lilla ute)

11 juli – Titiyo med Sunnan (lilla ute)

12 juli – Pernilla Andersson (inne)

13 juli – Uno Sveningsson (lilla ute)

15 juli – Sofie Zelmani (inne)

19 juli – Per Persson och nya packet (inne)

20 juli – Ebbot (lilla ute)

22 juli – Eric Gadd (lilla ute)

24 juli – Wille Crafoord (inne)

25 juli – Franska Trion (inne)

26 juli – TAW (inne)

27 juli – TAW (inne)

28 juli – Maia Hirasawa (inne)

31 juli – Lisa Nilsson (stora ute)

3 augusti – Johnossi (stora ute)

4 augusti – David Ritschard & Weeping Willows (stora ute)

5 augusti – Smith & Tell (stora ute)

11 augusti – Wilmer X (stora ute)

12 augusti – Bob hund (stora ute)

I år har Kackelstugan tre scener att välja mellan: inomhus, den lilla utescenen på innergården samt, vid behov, den större på andra sidan bygatan. Och de vanliga speldagarna begränsas, i regel till onsdagar, torsdagar, fredagar och lördagar.

Pelle och hela familjen Aldestam med honom drar ner på tempot.
Pelle och hela familjen Aldestam med honom drar ner på tempot.Foto: Joacim Andersson

– Vi kör utomhus innan midsommar och sedan mest inne för att köra ute igen från och med den första veckan i augusti, säger Pelle Aldestam och tror inte på någon rekordsommar.

– Nej, jag är våldsamt ödmjuk inför denna sommar. Folk kommer att ha mindre i plånboken i år och det handlar mer om att hålla kulturlivet i gång än att slå kassarekord.

Därför ett nytt grepp i tidevarv då priserna rusar, Kackelstugan ska inte vara med och spä på inflationen.

– När en kasse från ICA kostar lika mycket som en konsertbiljett behöver man kanske inte hjälpa till med det och vi ska inte prisa ut oss själva. Vi stretar emot och förhandlar med varje artist för att behålla biljettpriset (595 kronor ) och vi försöker hålla ner prisnivån på maten... Man ska alltid ha råd att ta en av våra klassiska varmrätter på Kackelstugan, det är viktigt för oss.

Wilmer X byter slott mot koja.
Wilmer X byter slott mot koja.Foto: Carin Svensson

Dessutom, det nya greppet: ”Deflationsdagar” då almanackan egentligen visar spelledigt.

– Ja, en rolig grej. Jag kallade det för ”inflationsdagar”, men Gunnar sa att det är ju ”deflationsdagar” vi ska göra, säger Pelle Aldestam och vidareutvecklar:

Annons

– Gratis musik med lokala band och maträtter på runt 150 kronor. Genom att hålla det tajt och kompakt och eftersom ingen av oss tar ut jättelöner är det möjligt att göra. Och det är en rolig utmaning också, idag kostar ju en ost lika mycket som en varmrätt!

The Holy Grail får vänta.
The Holy Grail får vänta.Foto: Michael Ståhl

Avrundning, du har inte frågat den snyggaste tjejen på skolan om chans den här gången heller?

–Ha, ha, ha, nä, Ulf Lundell är The Holy Grail, men jag tror att jag hittat en lösning.

Du har en plan?

– Vi gör ju utställning och konsert med Petter, vi skulle kanske bjuda in Ulf Lundell att ställa ut sina tavlor i ett första steg.

Slutfråga, kör du och Robert en traditionell, gemensam sittning framför datorn med varsin kackelöl när biljetterna släpps nu i kväll (onsdag)?

– Nej, jag kommer inte att vara på Öland så det måste ske online istället, vi får köra via Teams!

Här saknas innehåll

”Sedan är det som att spela en ny match, att göra det ännu bättre än förra matchen.”
Pelle Aldestam
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons