Annons

Klart: Central lokal för öländska EPA– och A–traktorer

I nio månader har febril jakt pågått för Motorburen ungdom Öland. Nu är det klart att gänget i Färjestaden med omnejd får en stadig plats till sin förening.
Framöver har de sin egen plats nere vid hamnen.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Färjestaden • Publicerad 3 mars 2021
Gabriel Karlsson, William Stämmgård, Meja Fagergren, Fanny Stämmgård, Filip Sjölin och Jonatan Klasson inom Motorburen ungdom Öland.
Gabriel Karlsson, William Stämmgård, Meja Fagergren, Fanny Stämmgård, Filip Sjölin och Jonatan Klasson inom Motorburen ungdom Öland.Foto: Magnus Anderberg

Platsen är den gamla OK/Q8-macken på Storgatan 1 i Färjestaden som inte använts sedan 2012.

– Det känns jättebra att slippa stå på parkeringen vid Coop. Var vi än varit så stör vi. Då har vi hamnat där, säger Filip Sjölin och Jonatan Klasson.

Annons

– Det är någon med EPA-traktor, annars är det mest A-traktorer. Vi är väl 20-25 stycken just nu. Det är även mopeder och allt annat med motorer.

Det är LW fastigheters lokal på 192 kvadrat invändigt, med möjlighet att köra in två bilar i tvätthallen, det finns samlingsrum där det går att hänga och hitta på grejer. Tidsplanen är att flytta in innan sommaren.

– Bakgrunden är den tråkiga olyckan där en av era kompisar gick bort, säger kommunalråd Matilda Wärenfalk (S) och vänder sig till ungdomarna på plats under onsdagens pressträff.

– I ett år har arbetet varit igång med att hitta lokal och starta upp en förening, det har varit många och långa samtal för att hitta en bra lösning. Vi vill stödja all ungdomsverksamhet så det här känns oerhört positivt.

Matilda Wärenfalk, kommunalråd (S).
Matilda Wärenfalk, kommunalråd (S).Foto: Magnus Anderberg

Näringslivschef Peter Marklund har länge varit engagerad i frågan och hintat om att et ställe varit på gång, nu är det klart.

– Det kommer alltid vara föräldrar närvarande, det är en stor trygghet.

– Det har varit svårt att hitta en lämplig lokal. Vi har haft ett antal på gång men det har varit för litet eller legat fel med boende väldigt nära. Det här är centralt men fortfarande ganska ensligt.

Hur tänker ni kring om det skulle bli för mycket liv?

– Jag tycker vi haft en bra dialog, föräldrarna och ungdomarna vet att det gäller att sköta sig när man har ett sådant här läge, de har verkligen tagit till sig det. Det är viktigt för ungdomar att få en chans att visa att man kan sköta sig.

Intresset för EPA– och A–traktorer har exploderat i Färjestaden med omnejd.

Annons

– Det är bra att det är centralt, vi kommer från norr, söder och öst så det här bli liksom mitten, Fanny Stämmgård och Meja Fagergren.

”Det känns jättebra att slippa stå på parkeringen. Var vi än varit så stör vi.”
Filip Sjölin och Jonatan Klason, Motorburen ungdom Öland

– Det blir nog mest från Öland men alla är välkomna från ön.

Lokalen ingår i området som har en ny detaljplan i Färjestaden och kommer att rivas om planerna går genom – det är dock några år tills det är aktuellt.

I Mörbylånga kommuns stadgar har inte motorkultur kunna söka bidrag tidigare.

– Där har vi legat efter, nu har vi anpassat reglerna så att de kan söka ett stöd för hyra och till medlemmar precis som en förening med fotboll eller innebandy. Hyresstödet är väl på 50 procent om de söker, säger Peter Marklund.

Motorburen ungdom Öland.
Motorburen ungdom Öland.Foto: Magnus Anderberg
Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons