Annons

Kennerth Gustafsson berättade om öländska kvarnar på Eken

En mycket intressant fredagseftermiddag på Eken när Kennerth Gustafsson delade med sig av sina kunskaper om öländska kvarnar.
Färjestaden • Publicerad 28 februari 2022
Kennerth Gustafsson, ordförande i Ölands Kvarnförening.
Kennerth Gustafsson, ordförande i Ölands Kvarnförening.Foto: Privat

Kennerth inledde föreläsningen med bilder på våra välkända kvarnar vid Almérs; Kronprinsen, Drottningen och Kvarnkungen. Kronprinsen är en av två kvarnar på Ölands som det går att mala i och den var igång senast vid Skördefesten förra året. Kvarnkungen och Kronprinsen är stubbkvarnar, där hela kvarnhuset vrids i rätt läge i förhållande till vinden, medan Drottningen är en Holländarkvarn, där kupolen vrids.

Kvarnen uppfanns i Asien på 8-900 talet och fanns definitivt på Öland 1546. Varje gård med aktning hade förr minst en kvarn. De flesta kvarnarna var avsedda att mala gröpe med. Att bygga en kvarn utan våra moderna hjälpmedel kan inte ha varit lätt när man betänker att gångåsen, där vingarna är fästa, kan väga runt 600 kg och en kvarnsten 3-400 kg.

Annons

Ölands kvarnförening arbetar för att bevara de 355 kvarnar som enligt registret finns på Öland. I arbetet ingår bland annat att utbilda kvarnreparatörer och att skaffa fram pengar för underhåll av kvarnarna. Under året ska alla kvarnar på Öland inventeras och beräkning av reparationsbehoven ska göras.

LS

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons