GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Grindar bröts upp: 130 ungtjurar sprang lösa

Någon gång under lördagskvällen utsattes Rune Åstrands djurstall för sabotage när någon, eller några, bröt upp grindarna och släppte ut ett stort antal ungtjurar.
Gynge • Publicerad 10 juni 2019
Bilden är från ett annat sammanhang.
Bilden är från ett annat sammanhang.Foto: Maria Wiell

I lördags kväll ringde Rune Åstrands telefon i ett. Det visade sig att 130 av hans ungtjurar sprang lösa i skogen intill och längs med vägen.

– Jag brukar aldrig vara borta. Har inte varit borta sedan midsommar i fjol men denna gången var vi tyvärr på fest i Grankulla. Det var inga roliga samtal, berättar Rune Åstrand som har valt att polisanmäla händelsen.

Rune Åstrands 130 ungtjurar släpptes ut och sprang lösa under lördagsnatten.
Rune Åstrands 130 ungtjurar släpptes ut och sprang lösa under lördagsnatten.Foto: Maria Wiell

Dörrarna till djurstallet står i regel alltid öppna sommartid, men innanför sitter grindar som håller djuren på plats.

– Grindarna till stallet satt fast ordentligt, de var fastkedjade.

Någon gång under lördagskvällen ska någon med våld ha brutit upp grindarna och släppt ut de 130 ungdjuren.

– Det är bedrövligt, säger Rune men berättar att han har fått god hjälp av grannar, lantbrukarkollegor och ett antal privatpersoner.

– Privatpersoner som jag inte vet vilka det var, jag tänkte att jag skulle ta reda på vilka de är och tacka dem.

Rune berättar vidare att en KLT-buss senare på lördagsnatten ska ha kört på ett djur i närheten av hans gård och att en kvinna som sett händelsen varit säker på att det var en ungtjur som blev påkörd.

– Men det ska bara ha blivit en touch. Vi har letat som attans i skogarna med hund, säger Rune och berättar att en ungtjur väger någonstans mellan 200-350 kilo.

Under måndagen räknade han in alla djuren samt såg över dem.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.