Annons

Stor oro för oljegrus i fodret – "Risk för djur och människors hälsa"

Nu befarar bönderna att oljegruset kan göra djuren sjuka och att livsmedlen som produceras framöver inte är säkra.
– Det fastnar på däcken och flyger upp i lasten när man kör eller ramlar av i silon när man ska backa in sina vagnar, säger Stefan Waltersson, bonde i Alby.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga kommun • Publicerad 10 juni 2021
Stefan Waltersson driver lantbruk i Alby: ”De tror att vi är någon sorts Bullerby här ute”
Stefan Waltersson driver lantbruk i Alby: ”De tror att vi är någon sorts Bullerby här ute”Foto: Peter Boström/Privat

Efter kalabaliken som urartade i helgen längs nya vägbygget från Stora Brunneby ner till Torngård kan få oväntade följder.

– Krossade framrutor är ett konkret problem just nu men det här kan få mycket mer dyrbara konsekvenser på sikt. Det är åt helvete, säger Tomas Pettersson, bonde i Slagerstad.

Annons

Det stora flertalet är nu klara med vallskörden men hur kvalitén är på ensilaget är nu högst oklart.

– Oljegruset fastnar på däcken och slungas upp i lasten när man kör eller ramlar av i silon när man ska backa in sina vagnar, berättar Stefan Waltersson, som driver lantbruk i Alby.

”Att köra genom Södra kvinneby i helgen var som att köra genom fåken fast med stenar som slog mot rutan”
Stefan Waltersson

Han berättar att det är första gången på 30 år som han fått en traktorruta krossad.

– Att köra genom Södra kvinneby i helgen var som att köra genom fåken fast med stenar som slog mot rutan. Trots att jag körde i 25 kilometer i timmen. Klart att en hel del oljegrus kom upp i lasten då.

Nu är den stora frågan vad det innebär att ha fått in oljegrus i ensilaget.

– Det är risk för djur och människors hälsa, konstaterar Thomas.

– Kommer djuren bli sjuka? Är livsmedlen vi producerar säkra för människor? Vi har ingen aning vad det är för kemikalier i oljegruset som kan påverka oss framöver, säger Stefan Waltersson.

”Vi har ingen aning vad det är för kemikalier i oljegruset som kan påverka oss framöver.”
Stefan Waltersson

– Vi får leva med en molande huvudvärk inför vintern när det här fodret ska användas. Någon info från Trafikverket får vi inte. Vad konsekvenserna blir står skrivet i stjärnorna. Man blir så satans förbannad.

Vad gäller skadestånd för skador från Trafikverket är den normala handläggningstiden är cirka två månader enligt ATL.nu – ”men på grund av en stor tillströmning av ärenden den sista tiden får man nu räkna med att kan dröja upp till sex månader innan Trafikverket kan lämna ett besked”, enligt Lii Hylander.

– Man behöver inte vara kärnfysiker för att förstå att det har en korrelation med oljegruset att de fått fler ärenden, det är väl ett tecken på att det inte funkar som det ska, säger Waltersson och skickar en känga till Trafikverket och kommunpolitikerna.

Annons

– De tror att vi är någon sorts Bullerby här ute som tar in något hölass på år. Det är tusentals ton med gödsel och ensilage på vägarna och vi har aldrig varit i så stort behov av att de är bra.

”De tror att vi är någon sorts Bullerby”
Stefan Waltersson
Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons