Kanot till Robert blir mikroskop till Dave och spanare
Kvinnan som besökte Humlans Naturspanare visade sig arbeta på Handelsbanken och efter att ha sett barnverksamheten tog hon med sig idén om hur banken skulle kunna sponsra arbetet i fortsättningen.
– Varje år på Ölandsgalan auktionerar vi ut ett föremål där pengarna sedan går till något bra ändamål. Det är Handelsbanken som bestämmer vem som skall bli mottagare och i år valde de Station Linné och barnverksamheten här, säger Eivon Gustafsson från Företagarna på Öland.
Det som auktionerades ut på Ölandsgalan var en kanot och högstbjudande blev Robert Nilsson, på Byggfirman Folke Nilsson AB. Kanoten blev hans för 20 000 kronor.
– Vi var väl en åtta-tio personer som bjöd och just då visste jag inte vad jag skall ha en kanot till. Men det är ju för en god sak, kan vi hjälpa till så gör vi gärna det. Barnverksamheten på Station Linné är bra för besöksverksamheten som i sin tur kan generera bra saker för företagen på Öland. Kanske någon som vill flytta hit eller bygga en stuga, då kan jag få glädje av det i mitt företag, säger Robert Nilsson.
– Kanoten i sig var inte det viktiga, vi hade nog bjudit även om det varit något annat som såldes.
Intäkterna från auktionen blir en grundplåt till ett helt nytt mikroskop på Station Linné, vilket föreståndaren Dave Karlsson har önskat sig länge.
– Det kallas egentligen för en lupp men är samma sak som ett mikroskop. Luppen är kopplad till en stor bildskärm så att flera på en gång kan se föremålen på ett stort och tydligt sätt. Då kan man berätta om insekterna på ett mycket bättre sätt.
Den nya luppen som Dave skall beställa i dagarna kostar 63 000 kronor så än är det ett stycke kvar innan den är betalad.
– Det är oerhört roligt att vi har fått den här grundplåten genom Roberts inköp av kanoten och nu hoppas vi på fler gåvogivare. Det räcker att 60 personer skänker 500 kronor så är vi snart i mål, skrattar Dave.
Att Humlans Naturspanare är en populär och viktig verksamhet är han och hans medarbetare övertygade om. Tre gånger i veckan under sex veckor kommer det i snitt femton barn för att nyfiket få veta mer om naturen i allmänhet och insekter i synnerhet.
– Det händer faktiskt att vuxna som har varit här som barn kommer tillbaka som studenter och det finns till och med de som har fortsatt inom området och blivit forskare inom entomologiområdet, säger Dave Karlsson.
Förutom sommarens publika verksamhet tar Station Linné gärna emot skolklasser för att visa runt och berätta om krypen som finns runtomkring oss men som inte alltid syns. Och tack vare Robert Nilsson och hans företag kan man från och med i år göra det på ett nytt och spännande sätt med hjälp av den nya, stora och moderna luppen.
Inför sommaren kommer Station Linné att kunna visa upp flera olika nyheter. Efter vinterns ombyggnad kommer bland annat butiken att bli större och det kommer att finnas ett café och ett större kök. Alltsammans har gjorts möjligt genom en stor privat donation som stationen fick ta emot i höstas.