Kan införa krav på vaccination för nyanställda: ”Ska utredas”

Mörbylånga kommun kan komma att kräva att nyanställda inom vård- och omsorg ska vara vaccinerade. Frågan ska utredas.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga kommun • Publicerad 1 december 2021
Eva Folkesdotter Paradis (M) förslag att införa vaccinationskrav på nyanställda inom vård och omsorg kan bli verklighet.
Eva Folkesdotter Paradis (M) förslag att införa vaccinationskrav på nyanställda inom vård och omsorg kan bli verklighet.

Eva Folkesdotter Paradis (M) kom med förslaget för några veckor sedan efter att kommunstyrelsen i Växjö beslutat att kräva att alla nyanställda inom vård- och omsorg måste vara vaccinerade.

Nu kan det bli samma krav i Mörbylånga kommun.

Kommundirektör Ann Willsund och biträdande kommunchef David Idermark gett förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna att införa vaccinationskrav vid nyanställning i vård- och omsorgsnära yrken samt konsekvenserna av detsamma.

I tjänsteskrivelsen skriver de att en stor andel av kommunens medarbetare redan är vaccinerade men att frågan om vaccinering är både en patientsäkerhetsfråga och en arbetsmiljöfråga. Risken för allvarlig sjukdom och död i Covid-19 är förhöjd bland äldre och riskgrupper.

”Frågan är huruvida arbetsgivaren kan införa vaccinationskrav vid nyanställning i vård- och omsorgsnära yrken samt vad detta får för konsekvenser.”

Nu ska frågas utredas och redovisas för kommunstyrelsen 11 januari 2022.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.