Annons

Kamelridning och Minizoo lockar hela familjen

Ormöga Kamelranch och ÖlandsOasen har i år 10-årsjubileum. Hit kommer både barn o vuxna för att se på omgivningen och flera passar på att rida kamel.
Alböke • Publicerad 28 juni 2020
Bengt Erlingsson startade Ormöga Kamelranch 1991.
Bengt Erlingsson startade Ormöga Kamelranch 1991.Foto: Signe Ahlström

Bengt Erlingsson startade kamelranchen 1991. I dag är den en av de allra största med tvåpuckliga kameler som finns i norra Europa. Innan Bengt startade ranchen fanns det inga privatägda kameler. I dag finns det kameler på olika platser i Sverige. Gården innefattar bland annat växtodling, nötköttsproduktion samt avel av lamor och kameler.

Både barn och vuxna lockas av att rida på en kamel när de är på besök.
Både barn och vuxna lockas av att rida på en kamel när de är på besök.Foto: Signe Ahlström

– Jag började bygga upp Ölandsoasen 2010 när jag var 24 år då jag det var kul att bidra med ett komplement till pappas kamelridning. Jag är dotter till Bengt, tredje äldst av en syskonskara på sju. Jag drev parken i fem år, gjorde sedan uppehåll för att bilda familj och nu ska jag ta över den igen, säger Signe Ahlström.

Annons

Hon driver även salong i Vissefjärda och är skönhetskonsult för Mary Kay.

Det som gör parken unik är att besökarna kan mingla med kamelerna och flera av de andra djuren, och de som vill har möjlighet att ta en prova-på-tur. Det innebär att man får kliva upp på en brygga och sätta sig mellan pucklarna på kamelen. En från personalen leder kamelen en bit runt alvaret.

– Då hinner du känna på gunget och det är en väldigt trevlig och lugn promenad. Stor som liten kan rida. Ofta rider föräldrar ihop med sina barn vilket brukar vara väldigt uppskattat.

Många besökare imponeras av att kamelerna är så lugna.
Många besökare imponeras av att kamelerna är så lugna.Foto: Signe Ahlström

Kameler är tamdjur och väldigt lugna. De är samtidigt nyfikna. Det är många som besökt gården och imponerats av storleken och lugnet hos kamelerna under åren som gått. Det är vanligt att en stor grupp kameler ligger och idisslar i sin sanddyn bredvid ridningen.

– Parken är ett minizoo med stora ytor. Vi har bland annat dvärggetter, kaniner och minigrisar. Vi har även lamor och kor. Kameler passar väldigt bra på alvaret men svenska somrar kan bli lite varma eftersom den tvåpuckliga kamelen kommer från kalla öknar i Asien, säger Signe.

Parken brukar uppskattas av både stora och små. Den är luftig med ett rustikt och naturligt tema med stockar och halmbalar att klättra på. Det finns även en lekstuga och lite andra roliga inslag i parken.

Signe Ahlström började bygga upp Ölandsoasen 2010.
Signe Ahlström började bygga upp Ölandsoasen 2010.Foto: Bella Holmqvist

Hur var det att växa upp på en kamelranch?

– Det var underbart. När jag började skolan trodde jag alla hade kameler. Det var ju det jag var van vid. Pappa och jag jobbade tillsammans med kamelerna i många år. Vi gjorde olika gigs såsom filminspelningar med mera, det var häftigt. Vi åkte även på resor tillsammans för att se och lära oss mer så det var en riktigt häftig uppväxt, säger Signe Ahlström.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons