GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmars sandskulpturfestival är tillbaka – ”Fantastiska skulpturer med stor variation”

Kalmar • Publicerad 3 juli 2022
Den 4-8 juli är Kalmar International Sand Sculpture Festival tillbaka.
Den 4-8 juli är Kalmar International Sand Sculpture Festival tillbaka.Foto: A.Rylander

Det är nionde gången festivalen hålls. Evenemanget hade premiär 2013 och har sedan dess blivit ett populärt inslag i Kalmar under sommaren.

Sommaren 2020 fick festivalen ta en paus på grund av pandemin. Istället skapade festivalens konstnärlige ledare Edwin Böck en stor sandskulptur mitt i stan med det passande namnet ”Hemester”. Sommaren 2021 kunde festivalen genomföras igen, men med ett pandemianpassat upplägg.

– Det känns jätteroligt att äntligen kunna genomföra en fullvärdig sandskulpturfestival igen. Det är ett evenemang som sticker ut och det varar betydligt längre än den vecka som festivalen pågår. Om väder och vind tillåter kan de fantastiska skulpturerna stå kvar i flera veckor, säger Pär Israelsson, chef för enheten möten och evenemang, Destination Kalmar.

I år flyttas evenemanget tillbaka till Kalmarsundsbadet, närmare bestämt till stråket som går från Gustav Vasa-bänken fram till stranden. Det är sju konstnärslag från olika delar av Europa som kommer att delta och de påbörjar sitt arbete måndagen den 4 juli.

Besökarna kommer under veckan att se hur detaljrika gigantiska skulpturer växer fram steg för steg. En vinnare röstas fram av besökarna och presenteras i samband med vernissage den 8 juli. Som vanligt kommer det att vara hög kvalitet på skulpturerna.

– Festivalen har gott rykte, så intresset för att delta är stort. Vi brukar alltid få hit några av världens absolut bästa sandskulptörer. Eftersom lagen skickar in skisser på verken de kommer att skapa vet vi att det kommer att bli fantastiska skulpturer med stor variation, berättar Edwin Böck, som är konstnärlig ledare för Kalmar International Sand Sculpture Festival.

Kalmar International Sand Sculpture Festival 2022 arrangeras den 4-8 juli av Destination Kalmar i samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar kommun.

Fakta

Lagen som deltar i Kalmar International Sand Sculpture Festival 2022

Lag 1: Sverige I

Lag 2: Sverige II

Lag 3: Nederländerna

Lag 4: Lettland I

Lag 5: Lettland II

Lag 6: Tyskland

Lag 7: Norge

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.