Annons

Kalmar län: Två första smittade av nya coronaviruset

Två personer i Kalmar län har under kvällen konstaterats vara smittade av det nya coronaviruset. Båda har varit på resa i Österrrike.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar län • Publicerad 10 mars 2020
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin konstaterar att två personer i Kalmar län smittats med coronaviruset.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin konstaterar att två personer i Kalmar län smittats med coronaviruset.

Den första är en man i 50-årsåldern. Han kom i början av mars hem från ett besök i Österrike. I anslutning till detta insjuknade han och tog kontakt med 1177 Vårdguiden på telefon. Han fick prata med en infektionsläkare vid Länssjukhuset i Kalmar och på tisdagsmorgonen togs prover för covid-19. På eftermiddagen bekräftade analysen att han smittats av det nya coronaviruset.

– Just nu görs en bedömning av hur patienten mår och utifrån det avgörs om han behöver vård på sjukhus eller i hemmet. Patienten har också fått tydliga förhållningsregler hur han ska bete sig fram tills han är smittfri. Vi har också påbörjat sedvanlig kontaktspårning för att identifiera de närkontakter som patienten har haft, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Annons

Ytterligare en person i Kalmar län bekräftades smittad av det nya coronaviruset på tisdagskvällen. Därmed har länet nu två fall.

– Det rör sig om en man i 20-årsåldern som varit på resa i Österrike. Han verkar ha betett sig föredömligt sedan han fick symtom och varit i självvald karantän, vilket gör kontaktspårning enkel, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

De två fallen har inget samband med varandra.

De personer som varit i kontakt med de smittade blir nu uppringda av smittskyddsenheten och får individuellt anpassade förhållningsregler.

Provtagningarna har ökat de senaste dagarna. Hittills har drygt 80 personer i Kalmar län testats avseende det nya coronaviruset. Under onsdagen kommer också provtagningar att starta i Västervik sedan ett tält kommit på plats på sjukhusområdet.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin utesluter inte att fler fall kan upptäckas i Kalmar län den närmaste tiden.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons