Annons

Källaren översvämmades med avloppsvatten – ”Stinker gödsel”

En fastighetsägare i Åkerhagen i Borgholm fick under torsdagsmorgonen en otrevlig överraskning. Källaren var översvämmad med avloppsvatten.
BORGHOLM • Publicerad 23 maj 2019 • Uppdaterad 24 maj 2019
Fastighetsägarens källare översvämmades på torsdagsmorgonen med avloppsvatten.
Fastighetsägarens källare översvämmades på torsdagsmorgonen med avloppsvatten.Foto: Privat

– Igår kväll var jag nere och vet tvätt och då var det lugnt. Men i morse hade det runnit in vatten i matkällaren och när jag tittade i tvättstugan var hela golvet fullt med cirka tre centimeter brun-gult avloppsvatten. Kort därefter rann det över tröskeln och översvämmade hallen i källaren, säger fastighetsägaren.

De trodde först att var det fel hos dem men när slamtömningsföretaget kom stod det klart att det var mer omfattande. Det var stopp i en stamledning i det kommunala avloppet som sträcker sig utmed gatan utanför huset.

Annons

– När de lyckades lösa stoppet kunde vi få bort vattnet från källaren. Det är inte kul. Vi har torkat och skurat men det stinker gödsel.

Borgholm Energi utreder vad som är orsaken.

– Det här har varit en problemfri ledning i många år. Vi har jobbat i och omkring den flera gånger och har inte sett något problem, säger Torgny Färm, chef för VA-ledningsnätet på Borgholm Energi.

– Sådant här brukar börja smått och sedan byggs det på tills det blir stopp. 99 procent av gångerna upptäcker vi det innan det blir problem, men tyvärr kan det här hända, fortsätter han.

Vad kan orsaken vara?

– Allt ifrån att det har byggts på med fett eller papper som till slut har proppat igen ledningen helt. Det kan också bero på att mer konstiga saker har fastnat.

Konstiga saker?

– Jag har sett allt ifrån leksaker, träplankor, handdukar och all möjlig slags papper som inte hör hemma i ett avlopp.

Vad händer nu?

– Vi kommer att försöka hitta orsaken till detta och ska hjälpa fastighetsägaren så gott det går och inom ramen för vårt ansvar.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons