Skärper riktlinjerna till påsken – ”Jag avråder kraftigt”
– Det allra viktigaste nu är att undvika alla andra kontakter än de du bor tillsammans med. Det gäller oss alla oavsett ålder.
Det är den brittiska varianten som dominerar i länet.
– Smittan väller fram i länet med många som företag och skolor som tvingas stänga ner. Det är corona 2.0 som sprids så mycket effektivare, då måste vi alla skärpa oss, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
– Jag avråder kraftigt från att arrangera eller att anordna något till påsk. Nu gäller det att undvika alla andra kontakter än de man bor med.
Speciella regionala råd införs nu, från och med 1 april och gäller den inte bara kommande helgen:
– Rekommendationerna gäller till 16 maj. De kommer omprövas löpande och gäller alla som vistas och bor i länet.
Region Kalmar län lyfter fram följande punkter:
Använd munskydd på arbetsplatser upp till sju dagar om någon har bekräftad covid–19, om inte tillräckligt avstånd kan säkerställas: ”Att använda munskydd i vissa situationer är en extra åtgärd för att ytterligare minska smittspridningen.”
Använd munskydd i kollektivtrafiken under hela dygnet så länge det finns en utbredd smittspridning i länet:
Förra veckan rekommenderades gymnasieskolorna i länet att bedriva en kombination av när- och distansundervisning från den 1 april till och med den 30 april.
I grundskolan rekommenderas att det lokala smittläget vägs in i bedömningen när huvudmännen beslutar om eventuell fjärr- eller distansundervisning för högstadiet under veckan efter påsklovet, det vill säga från den 12 april.
De regionala rekommendationerna är ett tillägg till de befintliga nationella föreskrifterna och råden: ”Allra viktigaste är fortfarande att träffa så få människor som möjligt och att hålla avstånd.”
På onsdagen var det totalt 42 inlagda på sjukhusen och hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist befarar en ökning av antalet
– Jag vill understryka allvaret med väldigt hög smittspridning i länet. De enda som kan göra något åt det är vi alla tillsammans. Sjukvården kan bara ta hand om konsekvenserna när det inte lyckas, säger Johan Rosenqvist.
– Jag känner oro inför påskhelgen. Det är en riskperiod då smittan kan öka ytterligare med fler inlagda och fler svårt sjuka som följd.