Annons

Häktas inte för grovt brott efter bortförandet - det här är maxstraffet

Tingsrätten häkta den 55-åriga mannen på sannolika skäl misstänkt för egenmäktighet mot barn, gällande bortförande av sex-åringen från Färjestaden i Torsdags. Detta står klart efter tisdagens häktningsförhandlingar.
Färjestaden/Kalmar • Publicerad 26 november 2019 • Uppdaterad 27 november 2019
Torsdagens insats med Missing People.
Torsdagens insats med Missing People.

Den 55-årige mannen erkänner egenmäktighet mot barn, dock inte grovt brott. Och det var även den linjen som Tingsrätten valde. Egenmäktighet mot barn, häktad på sannolika skäl. Den högre graden på skalan. Påföljden är böter eller fängelse högst ett år - vid grovt brott fängelse, lägst sex månader och högst fyra år.

Förhandlingen var bakom lykta dörrar. Det gällde den 55-årige mannen från Kalmar. Han anträffades på tåget i Osby på fredagseftermiddagen. Kvinnan som även hon greps för egenmäktighet mot barn tidigare under fredagen släpptes på måndagen. Enligt åklagaren Jeanette Boye är hon dock fortsatt misstänkt för egenmäktighet med barn, uppger Barometern.

Annons

häktningsgrunden konstaterades det att det finns risk dels för att den misstänkte avviker. Dels undanröjer bevis eller försvarar utredning. Dels fortsätter sin brottsliga verksamhet. Häktningsförhandlingen sker under tisdagen.

Fakta

Såhär beskrivs brottet:

Brottsbalken beskriver brottet såsom att det kan handla om att en förälder egenmäktigt hindrar barn från att vistas hos den förälder som har vårdnaden. Det kan till exempel handla om att föräldrar har gemensam vårdnad, men där den ena föräldern inte låter den andra föräldern träffa barnet.

Det kan också handla om att barnet är placerat hos utomstående vårdnadshavare och därifrån blivit bortförd.

Texten uppdateras.

Ölandsbladet skrev igår om två livsviktiga upptäckter som gjordes under sökinsatsen:

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons