Annons

Beslut om nya rekommendationer – ”Helt avgörande”

Region Kalmar län har nu tagit beslut om de nya hårdare rekommendationer för att minska smittspridning av corona.
Smittskyddsläkaren förlänger de skärpta rekommendationerna till och med 30 maj.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland/Kalmar län • Publicerad 12 maj 2021
Smittläget fortsatt allvarligt.
Smittläget fortsatt allvarligt.Foto: Tempura

– Tyvärr har vi ännu inte sett någon tydlig nedgång i smittspridningen, därför förlängs nu rekommendationerna till och med 30 maj. De regionala rekommendationerna står i detta sammanhang över Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

På onsdagsförmiddagen kom pressmeddelandet om att de skärpta rekommendationer som gällt sedan 26 april och var tänkta till 16 maj förlängs. Anledningen är den fortsatt höga smittspridningen.

Annons

– Att vi tvingas förlänga rekommendationerna kan naturligtvis kännas tufft. Det rör sig dock om en begränsad tid och de kommande två veckorna kan vara helt avgörande för att smittspridningen i vårt län ska avta, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

Fakta

Rekommendationen från smittskyddsläkaren är att:

Alla begränsar sina sociala kontakter och inte träffar andra än dem de bor med utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen.

Inte anordna eller delta i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas, till exempel middagar och fester, publik vid idrottsevenemang och firande av högtider.

Den som arbetar i en verksamhet där utbrott av covid-19 förekommer undviker vistelse i samhället så mycket som möjligt under den tid utbrottet pågår,

Vuxna inte tränar tillsammans med andra inomhus.

Utöver det personliga ansvaret rekommenderar smittskyddsläkaren att träningsanläggningar ytterligare begränsar möjligheterna för vuxna att samlas inomhus, utöver vad pandemilagen kräver.

Kommunerna rekommenderas att hålla icke-nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd, med undantag för idrotts-, fritid- och kulturverksamhet för barn.

Också rekommendationerna för skolan, förlängs till den 30 maj, samt rekommendationen att alltid använda munskydd i kollektivtrafiken eller på arbetsplatser där smitta bekräftats och avstånd inte kan hållas.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons