Annons

Julklapp från staten - Borgholm får miljonbelopp

Avdelningen tidiga julklappar – Borgholm har något oväntat fått sex miljoner kronor från Migrationsverket.
– Kul att vi fick dem, det var väldigt osäkra pengar, säger Kim Jakobsson, administrativ chef på utbildningsförvaltningen.
Borgholm • Publicerad 5 december 2018
7,4 miljoner kronor från  Migrationsverket, varav sex mer eller mindre oväntade - en tidig julklapp till Borgholms kommun.
7,4 miljoner kronor från Migrationsverket, varav sex mer eller mindre oväntade - en tidig julklapp till Borgholms kommun.Foto: Arkiv

Mångmiljontillskottet från staten är en ersättning för de extrakostnader kommunen hade under perioden 2014 - 2017 för asylsökande barn och elever i förskola och skola.

Ersättningen är inte baserad på antalet barn och elever, utan har sin grund i de kostnader kommunen tvingades till för att hantera anstormningen av asylsökande barn där enkom Åkerboskolan på norra Öland under en period växte från 150 elever till 250. Lokalmässigt löstes detta med att hyra in moduler.

Annons

– Bidraget är kopplat till sådana kostnader, som för moduler, städ och el, berättar Kim Jakobsson på utbildningsförvaltningen.

Pengarna kom in på kommunens konto den sista november och beskrivs som en välkommen överraskning.

– De var inte budgeterade, trevligt att vi fick dem, säger Kim Jakobsson, som under en längre tid följt den färd förvaltningens ansökan gjort mellan olika avdelningar på Migrationsverket.

Förutom de sex miljonerna har Migrationsverket nyligen betalat ut ytterligare 1,4 miljoner till kommunen.

– Just de pengarna var inbokade så totalen på 7,4 miljoner påverkar likviditeten, medan de sex – som var mycket välkomna, det känns riktigt, riktigt bra – påverkar årets resultat, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

Årets budgetmål, drygt tolv miljoner plus, för kommunens samlade ekonomi ska därmed vara säkrat.

– Det såg lite kärvt ut ett tag, men nu bör det bli en bra bit över tolv miljoner. Efter tio månader var överskottet 7,5 miljoner med årsprognos på 9,3, kommenterar kommunalrådet.

Antalet asylsökande barn i skola och förskola har sedan toppen 2016 sjunkit dramatiskt.

– Vårterminen 2016 hade vi 323 asylsökande barn i verksamheten, idag är det två, berättar Kim Jakobsson.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons