”Jul(i)klapp” - mångmiljonstöd till hamnbygget i Byxelkrok

Hamnutbyggnaden i Byxelkrok får fem miljoner kronor i stöd från EU:s havs- och fiskeriprogram.
– Det var osäkert in i det sista, kommenterar projektledaren Lennart Bohlin.
Byxelkrok • Publicerad 11 juli 2019
Bild från det nu avslutade arbetet med pirhuvudet vid den norra vågbrytaren i hamnen i Byxelkrok. De två nya vågbrytarna ger kommunen fem miljoner kronor i stöd från havs- och fiskeriprogrammet.
Bild från det nu avslutade arbetet med pirhuvudet vid den norra vågbrytaren i hamnen i Byxelkrok. De två nya vågbrytarna ger kommunen fem miljoner kronor i stöd från havs- och fiskeriprogrammet.Foto: Lennart Bohlin

Det är de två vågbrytarna i hamnutbyggnaden, varav den norra i stort sett är färdig, stödet gäller.

I länsstyrelsens beslut sägs dessa vara av stor vikt för yrkesfisket:

”Målet med projektet är en hamn som ska gå att angöra för yrkesfisket även vid sämre väderförhållanden.”

Fem miljoner kronor är samtidigt max-utdelning och full pott, mer gick inte att från havs- och fiskeriprogrammet 2014 - 2020.

– Vi är jätteglada över stödet, det var osäkert in i det sista, säger projektledaren Lennart Bohlin och berättar att ansökan gjordes tidigt, innan han involverades i utbyggnaden.

– Det viktiga med hamnutbyggnaden är att behålla hamnen, att se till att den inte raseras, och att den även i framtiden ska fungera som en strategisk hamn och till nytta för näringslivet, som yrkesfisket. Och det är väl det länsstyrelsen tittat på, fortsätter Byxelkroksbon.

I kommunens budgetplanering landar totalnotan för det över sommaren pausade jobbet på 45 miljoner kronor och kalkylen tycks hålla.

– Prognosen nu är under 45 miljoner kronor, hur mycket vill jag inte säga i dagsläget, det finns fortfarande osäkerhetsfaktorer.

Förra året gjordes den första etappen klar, den cirka 8 000 kvadratmeter stora utbyggnaden av hamnplanen med markant utflyttad strandlinje.

Därefter breddades den befintliga norra piren och under våren växte den nya och 70 meter långa vågbrytaren i norr fram - som i dag begåvats med pirhuvud, ett betongjobb signerat Lennart Bohlin.

Lennart Bohlin, projektledare för hamnutbyggnaden i Byxelkrok.
Lennart Bohlin, projektledare för hamnutbyggnaden i Byxelkrok.

– Betongarbetet är avslutat och Ramboll (konsultföretag) har varit här och gjort kontroll och är nöjda i stort, det blev som jag trodde. Det som återstår på pirhuvudet är att den ska bestyckas med ledfyr och belysning, det gör vi nästa år.

I och med klart och färdigt kan fler än Lennart Bohlin och andra inblandade inspektera det senaste inslaget i hamnprojektet.

– Ja, vi har klippt upp nätet så nu går det att gå ut till pirhuvudet.

Jobbet med den södra vågbrytaren återupptas den 1 oktober och därefter återstår pirhuvud samt en pålad brygga längs efter en stor del av hamnbassängen samt, möjligen, två nya flytbryggor.

Stödet betalas ut när pirhuvudena står helt klara vilket innebär att kommunen får fem miljoner kronor över mot budget.

– Det förbättrar kommunens likviditet och ger utrymme åt annat. Jätteroligt, nästan som en julklapp, i juli, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S) och tillägger:

– Många har jobbat med detta (stödansökan), framför allt Jörgen Samuelsson på Ölands Kommunalförbund och Lennart Bohlin, de har jobbat stenhårt.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.