GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skandinaviens största matbloggare är uppvuxen på Öland: ”Julen är min bästa högtid”

Jenny Warsén började med sin blogg för snart 12 år sedan. Allt har gått över förväntan och nu har sajten omkring 250 000 unika besökare i veckan och inte mindre än fyra miljoner sidvisningar.
Kalmar • Publicerad 3 december 2020 • Uppdaterad 4 december 2020
Jenny Warsén njuter framför braskaminen tillsammans med några av familjemedlemmarna.\nJenny Warsén njuter framför braskaminen tillsammans med några av familjemedlemmarna.
Jenny Warsén njuter framför braskaminen tillsammans med några av familjemedlemmarna.\nJenny Warsén njuter framför braskaminen tillsammans med några av familjemedlemmarna.

– Intresset för mat och bakning föddes i högstadiet då jag alltid provade nya kakrecept. Vi hade alltid frysen full med sju olika sorters kakor. Matlagningen tog fart först när jag flyttade hemifrån och själv fick barn vid 18 års ålder, säger Jenny Warsén.

Bloggaren, hemmakocken och kokboksförfattaren har gjort stor succé. Hennes kokböcker toppar ofta listorna över de mest sålda kokböckerna.

Jenny Warsén är uppvuxen i Köpingsvik och har Skandinaviens största matblogg.\nJenny Warsén är uppvuxen i Köpingsvik och har Skandinaviens största matblogg.
Jenny Warsén är uppvuxen i Köpingsvik och har Skandinaviens största matblogg.\nJenny Warsén är uppvuxen i Köpingsvik och har Skandinaviens största matblogg.

När Jenny bodde ensam provade hon nya middagsrecept och skrev ner de allra bästa i sin anteckningsbok som kom att hamna på bloggen flera år senare.

”Öland ligger mig varmt om hjärtat, och jag tillbringar gärna mycket tid där.”
Jenny Warsén

Hennes måtto är att maten ska gå snabbt att laga, gärna inte ta mer än 15-20 minuter och att det ska vara enkelt och gott.

– Så 99 procent av mina recept är snabba vardagsrätter, då och då kommer lite mer långkok och recept på oxfilé också.

Jenny Warsen

Ålder: 39 år

Ort: Uppvuxen på Öland, bor numera i Kalmar.

Familj: Jacob 21, Thelma 19, Melvin 15 och Nomi 12 år.

Husdjur: Hunden Charlie och katten Ninja.

Yrke: Har Skandinaviens största matblogg www.jennysmatblogg.nu

Jenny är uppvuxen i Köpingsvik och har många minnen därifrån. Hon flyttade till Växjö för att studera och där bodde hon under 15 års tid.

– Sen hittade vi vårt drömhus i Kalmar så där bor vi nu. Öland ligger mig varmt om hjärtat, och jag tillbringar gärna mycket tid där, säger Jenny.

Förutom att driva sajten har Jenny gett ut flera böcker: Baka med godis, Middagstipset, Jennys Jul, Snabbt, gott och billigt.

Nu pågår arbetet med att ge ut en femte bok till våren. Hon är aktuell med receptboken Jennys Jul.

–Några av de mest populära recepten i den är vaniljfyllda saffransbullar, pepparkakslatte, räkomeletten men kanske mest allt julgodis, fudge och olika sorters tryffel.

Jenny berättar att hon brukar fira jul med sina barn och deras respektive hemma på Dunö utanför Kalmar och att även hennes föräldrar, morföräldrar, syskon och kusiner är inbjudna.

– Vi firar en traditionell jul där vi lagar mat, dukar tillsammans och äter alldeles för mycket. Vi tittar på Kalle och inväntar tomten sedan blir det fika på ostkaka och ris á la Malta medan vi spelar sällskapsspel. Julen är min bästa högtid och jag hoppas verkligen på en vit jul i år, säger Jenny.

Fudge går att variera i flera olika sorters smaker. En av Jenny Warséns favoriter till jul är hallon och lakritsfudge.\nFudge går att variera i flera olika sorters smaker. En av Jenny Warséns favoriter till jul är hallon och lakritsfudge.
Fudge går att variera i flera olika sorters smaker. En av Jenny Warséns favoriter till jul är hallon och lakritsfudge.\nFudge går att variera i flera olika sorters smaker. En av Jenny Warséns favoriter till jul är hallon och lakritsfudge.

Hallon och lakritsfudge

(Form 20*30 cm)

Det här behöver du till Lakritslagret:

3 dl vispgrädde

4 dl strösocker

50 gram smör

4 msk ljus sirap

1 påse krossad turkisk peppar

200 gram mjölkchoklad

svart karamellfärg

Gör så här:

Krossa karamellerna i mortel.

Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.

Låt sjuda upp under omrörning till 120 grader.

Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning.

Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd form.

Börja sedan med lager nummer två och ställ lakritsfudgen kallt.

Det här behöver du:

3 dl vispgrädde

4 dl strösocker

50 gram smör

4 msk ljus sirap

125 gram färska hallon

100 gram vit choklad

röd karamellfärg

Gör så här:

Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.

Låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till de hallon som behövs, det mesta kokas upp.

Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll detta på lakritslagret. Ställ svalt , gärna över natten innan du skär fina bitar.

Recept: Jennys Matblogg

Jenny Warsen, Jennys MatbloggFoto: Ulrica Pousette.
Jenny Warsen, Jennys MatbloggFoto: Ulrica Pousette.
Foto: Privat

Omelett med räkstuvning

Till omeletten:

4 ägg

3 msk grädde

salt & peppar

smör till stekning

Till stuvningen:

1 dl vispgrädde

100 gram philadelphiaost

2 msk finhackad dill

salt

1 dl riven ost

Toppa med handskalade stora räkor

Gör så här:

Vispa ihop äggen med grädden i en skål. Hetta upp en stekpanna och stek omeletten på medelvärme tills den har stelnat.

Under tiden värmer du upp en kastrull och låter grädde, philadelphiaost sjuda upp, smaka av med dill & salt och dra bort från värmen. Vänd ner osten och rör om tills allt har smält. Häll detta över omeletten och fördela ut räkorna.

Klart att servera!

Recept: Jennys Matblogg

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.