Jubileumsrallyt blev en solig succé

25-årsjubilerande Svenska Kungsrallyt samlade i år 114 bilar, allt från en T-Ford från 1914 till dagsfärska ekipage. Och det var en uppsluppen monark som hälsade deltagarna välkomna till det trevliga evenemanget.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 23 augusti 2021 • Uppdaterad 24 augusti 2021
Kungen delar ut förstapriset, som också var den första inteckningen i ett vadringspris, till Leif Carlsson som var glatt överraskad över utmärkelsen
Kungen delar ut förstapriset, som också var den första inteckningen i ett vadringspris, till Leif Carlsson som var glatt överraskad över utmärkelsenFoto: Eva Finder
Bo-Christer Andersson och Jenny Ådanaes lämnar Strand Hotell i sin Jaguar XJS V12.
Bo-Christer Andersson och Jenny Ådanaes lämnar Strand Hotell i sin Jaguar XJS V12.Foto: Eva Finder
Anders Magnusson och Staffan Larsson representerade Borgholms kommun med Staffans välvårdade Volvo Amazon.
Anders Magnusson och Staffan Larsson representerade Borgholms kommun med Staffans välvårdade Volvo Amazon.Foto: Eva Finder
Ölandsbladets ekipage får starthjälp efter ett pinsamt motorstopp på Solliden.
Ölandsbladets ekipage får starthjälp efter ett pinsamt motorstopp på Solliden.Foto: Eva Finder
Rolf Skogström från Växjö har ägt flera Mercedes Benz 300 SL. I år kom han med en ”Måsvinge” i en ovanlig grå kulör.
Rolf Skogström från Växjö har ägt flera Mercedes Benz 300 SL. I år kom han med en ”Måsvinge” i en ovanlig grå kulör.Foto: Eva Finder
Peter Fischer, professor i arkeologi vid Göteborgs universitet, med sin otroligt vackra Jaguar XK 120 från 1954.
Peter Fischer, professor i arkeologi vid Göteborgs universitet, med sin otroligt vackra Jaguar XK 120 från 1954.Foto: Eva Finder
Flitige rallydeltagaren Anders Läck från Stockholm vid sin pampig Mercedes Benz 600 Pullman, ett riktigt slagskepp som tidigare tillhört kung Gustaf VI Adolf.
Flitige rallydeltagaren Anders Läck från Stockholm vid sin pampig Mercedes Benz 600 Pullman, ett riktigt slagskepp som tidigare tillhört kung Gustaf VI Adolf.Foto: Eva Finder
Kungsrally, Kungsrallyt, 2021, Ölandsbladet,
Kungsrally, Kungsrallyt, 2021, Ölandsbladet,Foto: Eva Finder
Förre Volvochefen Leif Johansson, numera styrelseordförande för Astra Zeneca med hustru Eva, vid en Volvo 164 från 1974, en bilmodell han själv varit med och byggt i början av 1970-talet.
Förre Volvochefen Leif Johansson, numera styrelseordförande för Astra Zeneca med hustru Eva, vid en Volvo 164 från 1974, en bilmodell han själv varit med och byggt i början av 1970-talet.Foto: Eva Finder
Förre stadsarkitekten Leo Eriksson i sin nyförvärvade Triumph TR3.
Förre stadsarkitekten Leo Eriksson i sin nyförvärvade Triumph TR3.Foto: Eva Finder
Landshövding Peter Sandwall och hustru Pernilla anländer till Kvistorp med sin unika Bentley 4,5 litre från 1929.
Landshövding Peter Sandwall och hustru Pernilla anländer till Kvistorp med sin unika Bentley 4,5 litre från 1929.Foto: Eva Finder
Jubileumsrallyt samlade mängder av folk med både flaggor och picknickkorgar längs vägkanterna.
Jubileumsrallyt samlade mängder av folk med både flaggor och picknickkorgar längs vägkanterna.Foto: Eva Finder
Det blev en viss tidsförskjutning vid Solliden efter starten och här uppmanar kungen deltagarna skynda sig att starta upp bilarna.
Det blev en viss tidsförskjutning vid Solliden efter starten och här uppmanar kungen deltagarna skynda sig att starta upp bilarna.Foto: Eva Finder

– Det är härligt, härligt att vara här, nu har ni fått färdvägarna beskrivna så jag hoppas att ni hittar tillbaka. Det är alltså 25 år sedan det första rallyt. Tiden börjar ta ut sin rätt lite grann, vilket jag kan se hos er också, sa kungen med ett stort leende.

– Men håller bilarna, så håller vi också, försäkrade kungen som efter sitt hälsningsanförande uppmanade deltagarna med orden: Start your engines!

Som vid tidigare rallyn körde hälften av bilarna medsols och hälften motsols och i den senare gruppen fanns Ölandsbladet. På Strandvägen ut mot Solliden blev det en stor köbildning som drog ut lite på tiden och här klantade undertecknad till det ordentligt. Reportagebilen, en Sunbeam Alpine från 1966, ägd av Stig och Marguerite Augustsson i Borgholm, vägrade att starta efter uppehållet. Ljuset stängs nämligen inte av automatiskt i en brittisk bil av ädel årgång, så batteriet tappade orken.

Det hela löste sig emellertid, tack vare ett sällskap i en Mercedes Benz 180 B från 1960 som hade en bogserlina i skuffen. Bilen startade genast, men på Solliden upprepades eländet igen.

Här fick deltagarna hälsa på kungaparet , på behörigt pandemiavstånd. Men eftersom det hela dragit ut på tiden måste kungen avbryta hälsningsproceduren och gjorde en kollektiv hälsning och manade deltagarna att skynda. Inklusive tidningens ekipage som dessbättre åter gick igång med starthjälp.

Startfältet bestod av enklare bilar, som Fiat 500 Nova från 1957 till mer exklusiva, som Rolls Royce Phantom Drop Head från 2009. Premiär var det för länets landshövding Peter Sandwall, med sin unika Bentley 4,5 litre från 1929. Bilen inköptes i början av 1980-talet av hans far och efter dennes bortgång övertogs den av Peter som sedan dess har mekat med den. Landshövdingen är en sann motorentusiast och i sin ägo har han också en MG TD Midget från tidigt 50-tal och en Triumph Thruxton RS 1200, en modern hoj med klassisk design.

Anders Läck, mångårig rallydeltagare från Stockholm och tidigare ägare av Freys hyrverk, har tidigare rattat stora bilar som Cadillac V16 och en sjusitsig Cadillac cabriolet. I år kom han med en Mercedes Benz 600 Pullmann, ett riktigt slagskepp som tidigare till hört kung Gustaf VI Adolf. Bilen fick registreringsnumret A2 och det återtog när Anders inköpte den av Kungliga Hovstallet. Men den är knappast bensinsnål, under färden från Stockholm till Borgholm drog den 2,4 liter per mil, berättade Anders.

En annan som körde rallyt flera gånger är Leif Johansson, tidigare koncernchef för Volvo och numera styrelseordförande för Astra Zeneca. Hans ekipage var en Volvo 164 från 1974, en bil han själv varit med och tillverkat.

– Men det var ju längesen, idag är ju all tillverkning rationaliserad och automatiserad, berättade han.

Bland öländska deltagare märktes bland andraJohan Arnell med sin Rolls Royce Silver Cloud -65, förre stadsarkitekten Leo Eriksson med Triumph TR 3 -54, Bo-Christer Andersson och Jenny Ådanaes med Jaguar XJS V12 -93 och Borgholms kommuns representanter Anders Magnusson och Staffan Larsson med Staffans Volvo Amazon -67.

Den första kontrollen på rallysträckan fanns på Kapelluddens camping där det handlade om att rulla klot i Borgholms Bowlsklubbs regi. Färden gick vidare till Löt på östra sidan och ner till Kapelludden (ej att förväxla med Kapelluddens camping i Borgholm) där det var manöverprov som inramades med vacker musik av Ölands Blåsensmble.

I Kvistorp var det fikapaus och bjöds det på Princessbakelser med blå eller gul marsipan, samtidigt som Jan-Erik med vänner stor för dragspelsmusiken. Nästa kontroll, med manöverprov, hölls i Stora Rör och här delade tre tjejer ut påsar med bullar.

Efter en dag i strålande sol var det dags för lunch vid Ölands Boulehall i Tjusby. Den bestod av soyamarinerad Ölandskyckling med potatissallad, därtill närodlade primörer och grön örtagårdssås, friterad kapris och nyriven parmesan, smör och bröd, mineralvatten och kaffe.

Därefter följde prisutdelning då kungen överlämnade förstapriset till Leif Carlsson, som var glatt överraskad av utmärkelsen. Andrapriset delades av tre och två av dem vara landshövding Peter Sandwall och kommunens Staffan Larsson och Anders Magnusson.

Därefter tackade kungen rallygeneralen Kjell Gehammar och alla funktionärer för ett fint genomfört rally och avslutningsvis gav Kjell Gehammar en hint om att det blir ett nytt Kungsrally om två år.

TEXT: ROLF NILSSON

FOTO: EVA FINDER

”Håller bilarna, så håller vi också!”
Kungen var på skämthumör
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.