Annons

John Taylors koloniträdgård på Öland: ”Massa coola växter”

På Sollidens slott växer John Taylors koloniträdgårdsdröm.
– Det kommer vara en riktig färgkavalkad och kanske lite avvikande från vad man sett innan, säger trädgårdsmästaren.
Borgholm • Publicerad 21 juni 2024 • Uppdaterad 27 juni 2024
John Taylor har byggt en koloniträdgård i kungafamiljens sommarparadis.
John Taylor har byggt en koloniträdgård i kungafamiljens sommarparadis.Foto: pernilla bergdahl

Uppdraget med att verkställa årets idéträdgårdsutställningen på Solliden Slott hamnade hos trädgårdsmästaren John Taylor. Förutom att vara trädgårdsmästare, författare och programledare för bland annat Trädgårdstider på SVT, har John en egen prunkande koloniträdgård hemma i Malmö.

I april startade arbetet med att förvandla Gustaf V:s gamla krocketplan. John Taylor har valt att kalla den: ”Hitta glädjen!” En koloniträdgård för alla.”

”Det är exotiskt för mig att komma hit. Det är som att upptäcka en annan värld”, säger John Taylor om Öland.
”Det är exotiskt för mig att komma hit. Det är som att upptäcka en annan värld”, säger John Taylor om Öland.Foto: Natalia Johansson
Annons

– Det är exotiskt för mig att komma hit. Det är som att upptäcka en annan värld. Jag är stadsbo med en kolonilott och har visserligen en äppelodling med 3 000 äppelträd, men inte i sådan här miljö som det är på Solliden, sa Taylor när arbetet drog igång.

Till sin hjälp har han haft elever från Capellagårdens trädgårdsutbildning som på traditionellt vis har flätat staket i hassel och förberett odlingsbäddarna. Med i projektet är även Koloniträdgårdsförbundet som har gjort en enkel historisk utställning i anslutning till trädgården där man kan få en inblick i koloniträdgårdens över 120-åriga historia i Sverige.

Wilma Svegeus, trädgårdselev på Capellagården hjälpte till att fläta staket av hassel.
Wilma Svegeus, trädgårdselev på Capellagården hjälpte till att fläta staket av hassel.Foto: Natalia Johansson

Genom inspirationsträdgården hoppas John Taylor kunna inspirera besökare samt att bjuda på en vacker och produktiv trädgård som skapar positiva känslor.

– Till sommaren kommer de vara fyllda av både grönsaker och blommor. Vi har satt en himla massa coola växter. Det kommer vara en riktig färgkavalkad och kanske lite avvikande från vad man sett innan. För jag gör det lite på mitt sätt och det blir ganska personligt.

Trädgården har vuxit fram bit för bit och den 29 juni blir det en officiell kunglig invigning. Utställningen kommer att finnas kvar i slottsparken fram till den 19 september.

Sådder på den nya idéträdgården byggdes fram.
Sådder på den nya idéträdgården byggdes fram.Foto: Natalia Johansson
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons