GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jazzfenomenet Gunhild Carling tar återigen med sig familjen till Öland

Det var i Algutsrums kyrka som Gunhild Carling för första gången spelade på Öland. Då tillsammans med Papa Bues orkester. På söndagskväll är hon tillbaka på samma plats, denna gång tillsammans med större delen av sin familj.
Algutsrum • Publicerad 28 juli 2021 • Uppdaterad 6 augusti 2021
För tre år sedan var familjen Carling i Gillberga kalkbrott. Under coronapandemin har hon suttit fast i USA fram tills nyligen.
För tre år sedan var familjen Carling i Gillberga kalkbrott. Under coronapandemin har hon suttit fast i USA fram tills nyligen.
Foto: Staffan Arvegard/N

– Jag kan nästan säga att Öland är min andra hemvist, jag är hos er åtminstone en gång varje år, säger Gunhild på telefon från Frankrike.

Vida, Kackelstugan, Gillberga kalkbrott och olika kyrkor, flera gånger i Algutsrum, är några av de platser på Öland som Gunhild har gästat tidigare med sin trombon, sina trumpeter och många medlemmar i sin familj.

Hon berättar att hon har bott i Kalifornien i två år. Hon var där på turné och blev fast när coronapandemin slog till.

– Det var oerhört tuffa regler där jag bodde, vi fick inte ens gå ut. För att ändå kunna spela bildade jag ett band med våra grannar och det blev väldigt roligt.

När Gunhild och familjen skulle åka hem hade deras pass gått ut och ambassaden var stängd.

– Men så fort de öppnade kunde vi förnya våra pass och nu är jag på turné i Europa och i Sverige. Det är fantastiskt att få spela för publik igen.

Hon konstaterar att coronan ändå har haft det goda med sig att det har blivit en paus för återhämtning, visserligen påtvingad men ändå. ”Jag mår bättre och känner bara att det är fantastiskt att få spela igen.”

Och det är full fart som gäller. När vi har talats vid på måndagseftermiddagen skall hon rusa vidare till en intervju med en stor europeisk tv-station och om några månader har hon en stor Las Vegas-premiär att se fram emot.

Till Algutsrum på Öland har Gunhild Carling med sig barn, bröder, mamma, syster, systerson och brorsdöttrar. Och kanske ännu fler.

– Vi gillar att spela och bjuda på oss tillsammans. Vi vill bjuda på magi, energi och glädje genom vår musik. Det är jazzlåtar av kända världsartister och en och annan lite mindre känd – det är jazzen och den spelglädje som den musiken innehåller som är vårt signum.

– Våra åhörare skall vara fyllda av energi när man går ut, säger Gunhild Carling.

Gunhld Carling, Wille Crafoord och Viggo Carling vid uppträdande i Kackelstugan för ett par år sedan.
Gunhld Carling, Wille Crafoord och Viggo Carling vid uppträdande i Kackelstugan för ett par år sedan.
Foto: Staffan Arvegard/N
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.