unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Järnmän slipper gropiga vägar orsakat av fiber

Medborgare i Mörbylånga kommun har reagerat på de håliga och uppgrävda vägar som IP Only lämnat efter sig från förra årets fiberdragningar. Under lördagen cyklar deltagare från Ironman på Öland, men då på vägar som åtgärdats från spåren av fiberdragningarna.
Medborgare i Mörbylånga har hört av sig till kommunen och ifrågasatt varför vägarna inte iordningställs efter fiberdragningen 2017.
Medborgare i Mörbylånga har hört av sig till kommunen och ifrågasatt varför vägarna inte iordningställs efter fiberdragningen 2017.
Foto: Natalia Johansson

– Det är problem att köra över med bilen utan att stanna till och smyga över. Samma gäller för cyklister, varubilar, KSRR med flera. Fler cyklar har dessutom fått punktering, säger Eva Yttermalm i Grönhögen till Mörbylånga kommun.

Staffan Lagerström i Degerhamn ifrågasatte IP Only för drygt två månader sedan och ville veta vem som bär ansvaret.

– De svarar bara med sådana där goddag-yxskaft-mejl, säger Staffan Lagerström som fortfarande väntar på svar från bolaget.

– Enligt kommunen ska den som river upp, täcka igen. Då är det inget att snacka om. Avtal är avtal, säger Staffan Lagerström och räknar upp de byar han sett har samma vägproblem; Södra Möckleby, Kvinsgröta, Enetri, Össby, Grönhögen.

– Det är varenda by där man dragit in fiber. De skar ju upp väldigt små skåror, där de fyllde igen med någon sorts bäck eller liknande, sedan finns det några halvstora som de grusade ihop.

Vad tror du om Ironman på lördag?

– Jag tror inte att de har valt några sådana vägar, för då skulle det bli ett ramaskri, säger Staffan Lagerström som funderar över vilka byar cyklisterna kommer passera.

Christina Hysing Borrhed, gatutekniker i Mörbylånga kommun, berättar att den enda kommunala sträckan som cyklisterna passerar på lördag går via Södra Möckleby. De gropar som i dagsläget finns är två hål efter kommunens vattengrävningar, men de ska åtgärdas och asfalteras under fredagen.

– Men när det gäller IP Only och fiber vid Ironman så är allt grönt, säger Christina, och informerar om att vägarna utifrån bansträckningar är åtgärdade.

På statliga vägar ska fiberbolaget inte ha fått tillstånd att gräva, men vid de enskilda vägnäten förekommer det avgrävningar.

– När de gräver på enskilda vägar så får de lov att skicka in schakttillstånd, där står det klart och tydligt att vägarna ska återställas till ursprunget, så är det asfalt ska det vara asfalt.

Vet du när de resterande trasiga vägarna ska återställas?

– Jag trakasserar IP Only och deras underleverantörer inför den här asfalteringen. De håller på att samla ihop allting och kommer att asfaltera under hösten, jag hoppas verkligen att de håller vad de lovat, säger Christina Hysing Borrhed.

– När det gäller IP Only och fiber vid Ironman så är allt grönt, säger Christina Hysing Borrhed, gatutekniker i Mörbylånga kommun.
– När det gäller IP Only och fiber vid Ironman så är allt grönt, säger Christina Hysing Borrhed, gatutekniker i Mörbylånga kommun.
Foto: Natalia Johansson